04:40

SRBIJA TREĆA U SVETU PO PO BROJU SRČANIH BOLESNIKA! Ristić: Broj srčanih bolesnika u porastu SVE VIŠE UGROŽENI I MLADI

zdravdstvo

SRBIJA TREĆA U SVETU PO BROJU SRČANIH BOLESNIKA! dr Ristić: Broj obolelih u porastu, SVE VIŠE UGROŽENI I MLADI

Društvo -

- Srbija je i dalje na trećem mestu u svetu po broju kardiovaskularnih bolesti, a broj obolelih je u porastu - rekao je gost emisije Puls Srbije na Kurir televiziji prof. dr Miljko Ristić.

Podatak da je u Srbiji prošle godine od bolesti srca i krvnih sudova preminulo 56.610 ljudi je krajnje zabrinjavajući - kaže Ristić i dodaje da je neophodno da se preventivno deluje na kardiovaskularne bolesti dugoročnim planom ministarstva zdravlja Republike Srbije.

miljko
foto: Kurir Televizija

Kao glavne uzroke srčanih oboljenja Ristić je naveo pušenje, gojaznost, nezdravu ishranu i hipertenziju i naglasio da nisu više samo starije osobe rizična grupa već da od ozbiljnih srčanih bolesti oboljevaju i mladi.

- Infarkt danas pogađa i populaciju u dvadesetim godinama i zato kada osete bilo kakve srčane tegobe treba odmah da se obrate lekaru - zaključio je Ristić.

Osim poboljšanja kvaliteta života i produženja životnog veka kao glavnog razloga za preventivno delovanje na srčane bolesti i bolesti krvnih sudova u koje mora biti uključena i država, Ristić je naveo i velike troškove države za kompikovane operacije kojima je nužno podvrgnuti veliki broj srčanih bolesnika.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track