02:57

DNO DNA! 4.500 DECE U SRBIJI NEPISMENO! dr Marina Nikolić: Mobilni telefoni usporavaju govor POD HITNO VEĆI BROJ ČASOVA SRPSKOG

poražavajuće

KUKALA NAM MAJKA! Ogroman broj nepismene dece, ALI TO NIJE NAJSTRAŠNIJE! Dr Nikolić, SANU: Krivca potražiti U MOBILNOM TELEFONU

Društvo -

Prema poslednjim istraživanjima, u Srbiji je oko 4.500 dece uzrasta od 10 do 19 godina funkcionalno nepismeno. S obzirom da živimo u 21. veku ovaj podatak zabrinjava, a o problemu nepismenosti mladih u savremenom dobu govorila je u jutarnjem programu Kurir televizije dr Marina Nikolić iz Srpske Akademije nauka i umetnosti.

- Rezultati istraživanja jesu zabrinjavajući, ali je procenat funkcionalno nepismene omladine ipak manji nego u vreme prethodnog istraživanja i još uvek funkcionalno nepismenih ima više među najstarijom populacijom od 65 i više godina - rekla je Nikolić i dodala:

- Promene u društvu su se odrazile na pismenost, ali i na sam pojam pismenosti. Pismenost nije ono što je bila pre 20 godina. Više nas zanimaju savremene tehnologije, ali pisanje olovkom je važno za razvoj kognitivnih sposobnosti. Na Harvardu se mnogi radovi i danas pišu isključivo olovkom. Mobilni telefoni s druge strane usporavaju govor kod dece i rasipaju pažnju i koncentraciju.

Ona je zaključila da je jezik potrebno negovati jer je on deo našeg identiteta, i da treba težiti iskorenjivanju nepismenosti, a da bi se to učinilo potreban je veći fond časova srpskog jezika i književnosti, a možda i osnovno srednje obrazovanje.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track