RODITELJI U ŠOKU: Nema udžbenika iz biologije, koštao 1.000 dinara, a od CENE kod PREPRODAVACA zaboleće vas glava!
Foto: Privatna arhiva

Prodaju po tri puta skuplje

RODITELJI U ŠOKU: Nema udžbenika iz biologije, koštao 1.000 dinara, a od CENE kod PREPRODAVACA zaboleće vas glava!

Društvo -

Roditelji učenika prvog razreda gimnazije ne mogu pronaći udžbenik iz biologije jer ga, kažu, nema u knjižarama, što koriste preprodavci pa knjigu čija je cena bila 1.089 dinara oni prodaju za 2.700 na ulici!

Pozvali smo više knjižara i u svakoj nam je rečeno da je udžbenik čiji je izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva rasprodat. Jelena Ivanović, PR menadžer Zavoda, rekla nam je da intenzivno rade na štampanju novih primeraka.

Užbenik iz biologije
Užbenik iz biologijefoto: Privatna arhiva

5.000 primeraka ovog udžbenika je štampano

- Taj udžbenik je premijerno objavljen 2021, prvo izdanje štampano je u 2.000 primeraka, a u 2022. godini 3.000 primeraka. Tiraž je rasprodat jer su profesori procenili da je udžbenik bolji od drugih koji se koriste, pa su počeli da preporučuju ovaj Zavodov. Druga stvar koja je uticala da ova knjiga plane je to što je udžbenik stavljen na listu obavezne literature za polaganje prijemnog ispita na pojedinim fakultetima - objasnila je Ivanovićeva.

Udžbenik biologija
foto: Privatna arhiva

Ona je dodala da se udžbenik sigurno može pronaći u pojedinim knjižarama u Srbiji:

- Zavod preduzima sve da se tiraž doštampa u što kraćem roku i očekujemo da to bude u toku ovog meseca. Pored toga očekujemo da će od narednog meseca količine u našim knjižarama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici biti u potrebnom broju. Kad se pojavi kvalitetan udžbenik, on se naglo rasproda. Molimo roditelje za strpljenje, učinićemo sve da se udžbenik što pre nađe u prodaji.

Aleksandar Markov
Aleksandar Markovfoto: Printscreen YT

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov rekao je za Kurir da preprodavci knjiga koriste ovu situaciju s nestašicom pomenutog udžbenika:

- Škola je postala biznis, pa i preprodavci koriste priliku da zarade, jer sigurno znaju za nestašicu knjige. Svakako je nedopustivo i to što nema dovoljnog broja udžbenika, prilično sam iznenađen.

Kurir.rs/ M. Branković

Bonus video:

02:11

DIVAN KONCEPT UŠTEDE U NOVOM SADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja