REGISTAR SILOVATELJA ILI ČIPOVANJE I PRAĆENJE? Stručnjaci: Evo kako rešiti problem višestrukih povratnika napasnika?
Foto: Kurir Televizija, Drustvene Mreže

KURIR Televizija

REGISTAR SILOVATELJA ILI ČIPOVANJE I PRAĆENJE? Stručnjaci: Evo kako rešiti problem višestrukih povratnika napasnika?

Društvo -

Ponovno hapšenje višestrukog silovatelja Igora Miloševića, koji je ovoga puta pritvoren zbog ugrožavanja sigurnosti, istovremeno nas je ohrabrilo, ali i otvorilo "pandrodinu kutiju" - šta ćemo s svim onima koji će nakon odležanih kazni, izaći na slobodu?

Kada su u pitanju silovatelji, resocijalizacija je, kako se u praksi pokazalo, gotovo nemoguća, a kao jedno od sistemskih rešenja za njihov nadzor nametnula se ideja o formiranju registra.

Anketa na ulicama Beograda

- Žene i devojke zaista nemaju adekvatnu zaštitu. Može svašta nešto da se uradi. Ima puno skrivenih silovatelja, možda to nije pravi odgovor. Mnogo je to komplikovanije.Vi se zalažete za registar? Naravno da da!Treba skloniti manijake s ulica - kažu građani Beograda.

I Ideja o registru silovatelja nastala je po ugledu na registar pedofila, koji u Srbiji postoji od 2015. godine, a koji je javnosti poznat kao Marijin zakon. Ovaj registar bio bi dostupan nadležnim organima, kao i firmama koje bi ga tražile radi provere budućih zaposlenih, a u najboljem slučaju bio bi bio i javno dostupan svim građanima.

Boža Spasić, Jovanka Zečević
foto: Kurir televizija

- Osim njihovih imena, prezimena, DNK I svih drugih podataka koji su važni, imaće I obavezu da budu praćeni. Prvo neće biti u mogućnosti uopšte da rade ili budu zaposleni u bilo kakvoj ustanovi u kojoj bi mogli da budu izloženi mogućnosti da ponove delo. Moraće da se javljaju policiji, moje mišljenje je da bi morali da se javljaju svakih nedelju dana I prilikom svake promene adrese, odlazak u inostranstvo I van zemlje. Mislim da bi bilo dobro I da bude javan - kaže advokatica Jovanka Zečević

Iako se mnogi zalažu za uvođenje takvog registra, pojedini stručnjaci ipak veruju da on u praksi ne bi bio delotvoran, jer ne bi mogao da spreči novi napad silovatelja. Kako kažu, u tim situacijama mere moraju biti nemilosrdne, te da je neophodno da ovakvi prestupnici budu pod kontrolom društva danonoćno.

Boža Spasić, Jovanka Zečević
foto: Kurir televizija

- A šta ćemo s registrom? Registar kao registar. Jedino pravo rešenje je da se uredbom vlade i uredbom MUP, pa makar se žalio sudu u Strazburu, donese odluka da ljudi koji su silovatelji stave nanogice, ubace čipovi Ili bilo kakav sistem, kako bi se u svakom momentu znalo gde se on nalazi. Država je odgovorna za sve ono što se događa u njoj - kaže Božidar Spasić. Kako građani ne bi bili zabrinuti i ne bi pravdu uzimali u svoje ruke, država mora trajno sistemski rešiti problem silovatelja povratnika. Egzistencija im se, kažu naši sagovornici, mora obezbediti, ali na način da ne ugrožavaju živote drugih građana. Osim registra silovetalja, jedan od predloga jeste i sprovođenje javne rasprave kako bi došli do svrsishodnih rešenja za društvo I državu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track