VLASNIKU NELEGALNOG DOMA "ROJAL" PRETI 10 GODINA ROBIJE! Ministarstvo tereti Filipa Jakšića za dva krivična dela
Ministarstvo tereti Filipa Jakšića za dva krivična dela, Foto: Kurir

ŠTA ĆE BITI?

VLASNIKU NELEGALNOG DOMA "ROJAL" PRETI 10 GODINA ROBIJE! Ministarstvo tereti Filipa Jakšića za dva krivična dela

Društvo -

Inspektori socijalne zaštite u četvrtak pronašli 19 korisnika u ilegalnom domu za stare u Krnjači, iako je rad toj ustanovi zabranjen još 9. avgusta

U nelegalnom domu za stare "Rojal" u Krnjači, kome je izrečena zabrana rada još 9. avgusta, inspektori socijalne zaštite su u četvrtak posle podne, kada su napokon uspeli da uđu, zatekli 19 korisnika, na šta je Kurir i upozoravao!

Zbog nezakonitog obavljanja delatnosti i sprečavanja službenog lica u vršenju dužnosti Filipu Jakšiću, vlasniku ove ustanove, koja bez licence posluje od osnivanja 2019. godine, zaprećena je zatvorska kazna do 10 godina.

Podsetimo, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da još 19. septembra 2022. podnelo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv privrednog društva "Rojal" d.o.o. iz Novog Sad zbog nezakonitog obavljanja delatnosti i sprečavanja službenog lica u vršenju dužnosti.

Od tužioca sve zavisi

Advokat Nebojša Milosavljević za Kurir kaže da bi za ova dva dela za koja se tereti u krivičnoj prijavi Jakšić mogao da robija i do 10 godina, ali da od tužioca zavisi kako će formirati predmet.

- Odgovornoj osobi mogla bi da se izrekne jedinstvena kazna iz sfere zloupotrebe službenog položaja i da se zatraži kazna i do 10 godina zatvora. Tužilac je taj koji kvalifikuje delo koje se odgovornom stavljati na teret - kaže Milosavljević. Ipak, Prvo osnovno javno tužilaštvo juče nam je saopštilo da će se Jakšić teretiti za jedno krivično delo i da je njemu upućen poziv za saslušanje.

Filip Jakšić
Filip Jakšićfoto: Printscreen

- Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu preduzeće dokazne radnje protiv odgovornog lica privrednog društva "Rojal dom" zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćenog bavljenja određenom delatnošću iz člana 353 Krivičnog zakona, za koje je zaprećena novčana kazna ili zatvor do dve godine - naveli su oni.

Izmešteni korisnici

Ministarstvo rada juče nam je potvrdilo da su u nelegalnom domu pronašli 19 korisnika, koje su odmah izmestili:

- Inspektori socijalne zaštite su po ulasku u objekat premestili korisnike, od kojih većinu u ustanove socijalne zaštite za smeštaj starih osoba, dok su šest korisnika preuzeli srodnici.

Dom Rojal u Krnjači
Dom Rojal u Krnjači foto: Zorana Jevtić

Tako su se pisanja Kurira u proteklih mesec dana o sumnjama da nelegalni dom radi uprkos zabrani obistinila, a nakon naših apela nadležnima urađen je i inspekcijski nadzor.

Kurir je pisao da dom radi i uprkos zabrani, da primaju nove korisnike, a da se porodicama onih koji su već smešteni kod njih nudi popust sa 600 na 300 evra kako bi ih zadržali. Dom je morao da bude ispražnjen i zatvoren najkasnije 24. avgusta, nakon što im je 9. avgusta izrečena zabrana rada.

Kurir.rs / S. Trajković

00:47

STAVLJAO JE METALNE REŠETKE NA DOM! Inspekcija i MUP morali su da preduzmu OVO REŠENJE! Neslavna istorija ilegalnog staračkog doma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track