NAJVEĆA ZABLUDA O KORONAVIRUSU! Dr Ivo Udovičić: Verovalo se da ovaj simptom NIJE MOGUĆ KOD OMIKRON SOJA, A VEOMA JE OPASAN!
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock, Ilustracija

NAJVEĆA ZABLUDA O KORONAVIRUSU! Dr Ivo Udovičić: Verovalo se da ovaj simptom NIJE MOGUĆ KOD OMIKRON SOJA, A VEOMA JE OPASAN!

Društvo -

Prema poslednjem preseku, korona virus je potvrđen kod 2.060 pacijenata. Testirano je više od 15 hiljada ljudi, dok je 6 osoba umrlo.

Iako smo se na prisustvo korona virusa odavno navikli, on je i dalje među nama. Kakva je u poslednjem talasu klinička slika pacijenata, da li je virus oslabio, proveravala je novinarka Kurir TV Ivana Jovanović, koja je razgovarala sa dr Ivom Udovičićem, komandantom kovid bolnice "Karaburma".

- U našoj bolnici trenutno je 32 pacijenta, u Batajnici oko 60. Ukupan broj hospitalizovanih pacijenata u Beogradu je iznad 200 što je za trećinu više nego prethodne nedelje. To je znak da se ponovo pojavljuje talas, kog smo i očekivali. On bi zbog miholjskog leta trebalo da krene klrajem oktobra, pa će onda ići novi u novembru i decembru - rekao je dr Ivo Udovičić.

dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice Karaburma
dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice Karaburmafoto: Kurir TV

Govorio je i o predstojećoj zimi, koja automatski za sobom povlači veći broj zaraženih.

- Zima će biti neizvesna, a ključni faktor od kog zavisi intenzitet korona virusa je njegov tip. U posledne vreme imali smo omikron soj, s blažim simptomima, ali je delta bil mnogo opasnija, čak i među decom.

Dr Udovičić posebno je ukazao na veoma opasan simptom korona virusa za koji se verovalo da ga omikron ne izaziva.

- Bez obrira na to koliko je vakcinacija izgubila na značaju, ona daje kakvu takvu zaštitu, koja traje do 4 meseca, baš kao i samo preboljevanje korone. Treba se vakcinisati, to se pre svega odnosi na populaciju stariju od 65 godina, ali i mlađi koji imaju problem sa imunitetom. Kliničke slike kod starije populacije imamo ozbiljniju kliničku sliku s dosta komorbiditeta. Nije tačno da omikron ne izaziva pneumoniju, naprotiv kod starijih izaziva teške oblike upale pluća - smatra Udovičić.

Na kraju je ukazao i na šta svaki kovid pacijent treba da obrati pažnju po preležanoj bolesti.

- Svi koji su oboleli od korone, dovoljno je da budu u samoizolaciji 7 dana, ali treba voditi računa o postkovidu, da osluškuju svoje telo, da vide imaju li znake koje nisu imali pre kovida - posavetovao je Udovičić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track