SVE VIŠE NEPRIJATNOSTI NA TERENU: Evo sa čime se sve susreću popisivači! Napade treba da prijave policiji
Foto: Ana Paunković, Printscreen

incidenti

SVE VIŠE NEPRIJATNOSTI NA TERENU: Evo sa čime se sve susreću popisivači! Napade treba da prijave policiji

Društvo -

Na mrežama se pojavljuju razne informacije o incidentima, čak i otmicama, ali se ne pominju mesta, pa o tome ništa ne znaju ni nadležni u RZS

Na društvenim mrežama svako malo pa se pojave informacije o navodnim napadima koje doživljavaju osobe koje, kako tvrde, rade na popisu stanovništva. Tako se sada može pročitati da je jedna žena fizički napala popisivačicu, kako ih vređaju i prete im smrću, da je jedan čovek u stanu držao popisivača zaključanog tri sata... Uznemirujuće je, ali teško proverljivo, jer uglavnom oni koji objavljuju ne pišu čak ni mesto ni vreme kad i gde se incident desio.

popis, popisnica
foto: Shutterstock, Printscreen

Pretnje smrću su kažnjivo delo, a ako je neko nekoga zaključanog držao tri sata u stanu, onda je to otmica. Međutim, kako Kurir nezvanično saznaje u MUP, njima nije prijavljeno niti u jednoj opštini da je osoba zadužena za popis stanovništva protivno svojoj volji pod ključem držana u zatvorenom prostoru.

Šta se zaista dešava na terenu, pokušali smo da saznamo od Miladina Kovačevića, direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS), a ta institucija je odgovorna za popisivače.

Brojka

3,8 miliona građana do sada popisano

- Nemam te informacije, nisam ja neko ko može da komunicira sa 17.000 popisivača. Ja sam statističar na vrhu lanca te operacije i nemam te konkretne informacije koje ste naveli. Popisivači imaju sva zakonska prava i takve stvari treba da prijave policiji. Postoji hijerarhija nadležnih tela, tako da se mogu obratiti i opštinskoj popisnoj komisiji, odnosno ljudima koji mogu da preduzmu određene radnje da bi zaštitili popisivače. Moguće su i takve situacije kad imate sedam miliona ljudi koje treba popisati, imate ljude koji su agresivni, bolesni... - rekao nam je Kovačević.

Načelnica odeljenja popisa RZS Ljiljana Đorđević navela je da informacija o otmici popisivača nije došla do nje, kao i da se sporadično javljaju incidenti:

- Na društvenim mrežama se pojavljuje svašta, ono što dođe do nas i što dobijemo kao prijavu mi proverimo. Popisna komisija ima veliku ulogu, instruktor bi njima trebalo da prijavi te neke neprijatnosti koje doživljavaju popisivači. U slučaju da im je ugrožena bezbednost, svakako treba da prijave policiji. U ovom slučaju - ako je policajac toj devojci rekao za tog momka, onda je prijavljeno. Ne mogu ništa konkretno da kažem jer se ne pominje mesto u kom se to navodno desilo.

Kurir.rs/ M. B.

Bonus video:

00:49

PROMO TIZER: Popis u emisiji Pusti brigu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track