IZMENE PRAVILNIKA O REGULISANJU SAOBRAĆAJA: Kad saobraćajci mogu da oproste prekršaj, a kad vozači da se žale
Foto: Damir Dervišagić

PROPISI

IZMENE PRAVILNIKA O REGULISANJU SAOBRAĆAJA: Kad saobraćajci mogu da oproste prekršaj, a kad vozači da se žale

Društvo -

Novi propisi doneli mogućnost da pod određenim uslovima policija ne napiše kaznu, ali i da onaj ko je zaustavljen zatraži da se ne vodi postupak

Pojedini saobraćajni prekršaji mogu biti oprošteni!

Ukoliko postoje zakonom predviđeni uslovi, policija može odustati od zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a ako i ne odustane, moguće je da će sud doneti oslobađajuću presudu ukoliko vozač dokaže da je po članu 314a Zakona o bezbednosti saobraćaja prekršaj napravio da bi zaštitio nečiji život, zdravlje ili imovinu, piše časopis Sat plus.

Ovo su inače novine koje se primenjuju od jula ove godine, a predviđene su Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima i vođenju obaveznih evidencija o primeni posebnih mera i ovlašćenja.

saobraćajna policija, saobraćajni prekršaj, saobraćajna kontrola
foto: MUP Srbije

Pravilnikom o čijim izmenama je reč, ranije je bilo predviđeno da je Uprava saobraćajne policije u sedištu Direkcije policije nadležna organizaciona jedinica MUP. Sada je to organizaciona jedinica MUP koja je otkrila prekršaj, ali to može učiniti na osnovu dostavljene odluke rukovodioca Uprave saobraćajne policije u sedištu Direkcije policije. Formalno drugačije, ali praktično je ista procedura, jer je svakako potrebna odluka iz Direkcije policije.

Za sve to potrebno je pribaviti mišljenje komisije sačinjene od policijskih službenika u Direkciji policije, Upravi saobraćajne policije i drugih policijskih službenika u MUP koje, na predlog direktora policije, imenuje ministar unutrašnjih poslova.

Recimo, ukoliko je neko prevozio bolesnika kome je život ugrožen, ili ženu koja se porađa, pa je prekoračena brzina kako bi se što pre stiglo u bolnicu, a zaustavila ga je policija u činjenju prekršaja, tu postoji šansa za oprost, ali kao dokaz treba priložiti odgovarajuću medicinsku dokumentaciju.

Ovaj pravilnik predviđa i da se vozači mogu žaliti ukoliko saobraćajni policajci ne poštuju propise. Naime, ako vas saobraćajci zaustave i ako vam narede da se parkirate na kolovozu, a ne postave svoje vozilo iza vašeg, imate pravo da se žalite i da podnesete pritužbu MUP. Sat plus navodi i da dokaz može biti i fotografija načinjena mobilnim telefonom. Vozači mogu u roku od 30 dana da podnesu žalbu direktno komandiru policijske stanice na teritoriji opštine gde su zaustavljeni.

Kurir.rs/ M. B.

Bonus video:

01:40

OVAKO POLICIJA POSTUPA KAD DOĐE DO TALAČKE KRIZE! Nakon drame na Karaburmi, ekspert do detalja objasnio celu proceduru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja