OTKRIVAMO! ONI IMAJU NAJVEĆE ŠANSE ZA KLJUČNE FUNKCIJE: Vulin ostaje na čelu MUP, Dačiću diplomatija, a postoji i VELIKA ENIGMA
Foto: Kurir, Beta

Nova vlada

OTKRIVAMO! ONI IMAJU NAJVEĆE ŠANSE ZA KLJUČNE FUNKCIJE: Vulin ostaje na čelu MUP, Dačiću diplomatija, a postoji i VELIKA ENIGMA

Politika -

Od 25 resora, najveća gužva je za mesto ministra zdravlja, za koje konkurišu Danica Grujičić, Darija Kisić, Marija Zdravković i Sanja Škodrić, a najveća enigma je hoće li Stefanović i Mihajlovićeva ostati članovi izvršne vlasti i koje bi resore dobili

Format nove vlade Srbije je poznat, a kadrovska kombinatorika ulazi u završnu fazu.

Iako su Ana Brnabić na mestu premijera, Miloš Vučević, Ivica Dačić i Siniša Mali na nekom od ministarskih mesta jedina zvanično saopštena imena u budućoj vladi, u ovom trenutku naziru se još neka rešenja. Tako je sasvim izvesno da će Mali ostati na poziciji ministra finansija, a dobre šanse da ostane na čelu MUP ima i Aleksandar Vulin, kao i Branko Ružić na mestu ministra prosvete, nezvanično saznaje Kurir.

Naši izvori otkrivaju da bi Dačić trebalo da se vrati u diplomatiju, Goran Vesić da preuzme Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture, a Vučeviću bi prvo zaduženje u Vladi Srbije mogla biti odbrana.

Miloš Vučević, Siniša Mali, Ivica Dačić
foto: Beta Milan Obradovic, Zorana Jevtić, Beta Dragan Gojic

Armatura

- Ideja je da se najvažnije funkcije u novoj vladi povere pouzdanim ljudima, onima koji su se već oprobali na nekim izazovnim zadacima i pokazali da umeju da naprave efikasan sistem unutar vlade. Te pozicije su armatura vlade i u ovom trenutku Mali je već viđen za to da nastavi da vodi brigu o javnim finansijama, a najveće šanse imaju Vulin za MUP, Vučević za odbranu, a Vesić, za kog je i Ana Branabić rekla da bi volela da bude deo njenog tima, najčešće se pominje kao ministar saobraćaja i infrastrukture. Ružić bi mogao opet da bude rešenje za prosvetu, pogotovo pošto je taj resor rasterećen odvajanjem nauke u poseban resor. Vučevića očekuje vatreno krštenje u republičkoj izvršnoj vlasti i njemu će najverovatnije biti poverena odbrana. Najveća nepoznanica je dosadašnji ministar vojni Nebojša Stefanović, koji bi lako mogao da bude izostavljen iz ovog sastava vlade. Međutim, nije isključeno ni da ostane u vladi. Socijalista Novica Tončev mogao bi da ostane ministar bez portfelja. Ukoliko Dačićevoj koaliciji pripadne poljoprivreda, taj resor bi verovatno vodio neko iz Jedinstvene Srbije - kaže naš izvor upućen u pregovore o sastavu vlade.

Dodaje da je ista, nedefinisana situacija i kada je reč o Zorani Mihajlović, za koju još nije poznato da li će uopšte ostati u vladi i koji bi, u tom slučaju, resor vodila. O tome da Stefanović i Mihajlovićeva neće biti deo vlade, govorio je poslanik SNS Vladimir Đukanović.

U igri

Očekuje se da Srbija dobije novog ministra zdravlja, a po svemu sudeći, ta funkcija bi mogla da pripadne dami.

izbori 2022, glasanje, Danica Grujičić
foto: Uroš Arsić/Mondo

- Zlatibor Lončar verovatno neće obnoviti mandat, a čak četiri dame su u igri da ga naslede i sve dolaze iz zdravstva. Najčešće se pominje direktorka Instituta za onkologiju Danica Grujičić, ali i direktora KBC „Bežanijska kosa“ Marija Zdravković, dosadašnja ministarka za rad Darija Kisić i direktorka RFZO Sanja Škodrić. I direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović mogla bi da bude još jedan stručan kadar u vladi, jer se njoj, s obzirom na visoke kvalifikacije, daju šanse za čelno mesto u novom ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija - otkriva izvor Kurira.

Inače, izmene i dopune Zakona o ministarstvima bile su jedina tačka dnevnog reda jučerašnje sednice Skupštine Srbije. Zakonski predlog definiše da će nova vlada imati 25 ministarstava, od kojih će pet biti sasvim nova - unutrašnja i spoljna trgovina, zatim javna ulaganja, informisanje i telekomunikacije, kultura i resor turizma i omladine. Odlazeća vlada imala je 21 resor.

KO JE U IGRI

  • Ministarstvo finansija - Siniša Mali
  • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Dragan Marković Palma ili Rade Basta, kadar Jedinstvene Srbije
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova - Aleksandar Vulin
  • Ministarstvo odbrane - Miloš Vučević
  • Ministarstvo spoljnih poslova - Ivica Dačić
  • Ministarstvo za evropske integracije - Milan Antonijević ili Suzana Grubješić
  • Ministarstvo prosvete - Branko Ružić
  • Ministarstvo zdravlja - Danica Grujičić, Marija Zdravković, Darija Kisić ili Sanja Škodrić
  • Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Irena Vujević
  • Ministarstvo sporta - Vanja Udovičić
  • Ministarstvo kulture - Maja Gojković
  • Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija - Jelena Begović
  • Ministarstvo turizma i omladine - Husein Memić
  • Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture - Goran Vesić

* Kandidati koji imaju najveće šanse za pojedine resore

BOJAN KLAČAR, IZVRŠNI DIREKTOR CESID

Dobro je razdvajanje prosvete od nauke i informisanja od kulture

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar ocenjuje za Kurir da je ova vlada jedna od većih, ali je daleko od onih najglomaznijih koje smo imali ranije.

Bojan Klačar
foto: Fonet

- Zanimljivo je da je ovo najveća vlada naprednjaka. Vučić je vodio jednu od dve najmanje vlade koje smo imali. Imala je manje od 20 članova. Očigledno je sada bila procena da je potrebno zadovoljiti apetite koalicionih partnera. Relativno velika koalicija diktirala je da se stvore određena očekivanja koja se sada pokrivaju. Vrlo verovatno je i kriza uticala da se zakomplikuje dolazak nekih kadrova koje nismo viđali u prvim redovima na političkoj sceni. Imena ne znamo, ali čini mi se da će ideja biti da se politička pozornica otvori za sveža lica - objašnjava naš sagovornik.

Klačar kaže da je uočljivo usitnjavanje resora, pa je zamerka što kao odvojena ministarstva postoje poljoprivreda i briga o selu, ili pak socijalna politika i briga o porodici i demografiji.

- Ne bi me iznenadilo da nova vlada nema nijednog ministra bez portfelja, jer su sve teme koje su oni do sada vodili pokrivene predloženim formatom vlade. Dve dobre odluke su razdvajanje prosvete od nauke i informisanja od kulture.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track