DANI SRPSKOG FILMA U BUKUREŠTU: Manifestacija otvorena projekcijom filma Kralj Petar Prvi
Foto: Privatna arhiva

DANI SRPSKOG FILMA U BUKUREŠTU: Manifestacija otvorena projekcijom filma Kralj Petar Prvi

Društvo -

U Nacionalnom muzeju seljaka Rumunije otvorena je manifestacija „Dani srpskog filma“ tokom koje će, prvi put nakon šest godina, u Bukureštu biti prikazani srpski filmovi, u organizaciji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i Saveza Srba u Rumuniji. „Dani srpskog filma“ otvoreni su projekcijom filma „Kralj Petar Prvi“. Za 19. oktobar planirano je prikazivanje filma „Santa Marija dela Salute“, dok će kao poslednji u ovom ciklusu 20. oktobra publika imati priliku da pogleda film „Ime naroda“.

Na otvaranju, uoči projekcije prvog od tri filma koji će bukureštanskoj publici biti prikazani u narednim danima, prisutnima su se obratili ambasador Stefan Tomašević, predsednik Saveza Srba i predstavnik srpske manjine u rumunskom Parlamentu Ognjan Krstić, kao i direktor Nacionalnog muzeja seljaka Rumunije, g. Virđil Niculesku.

Ambasador Tomašević je pozdravio prisutne, istakavši da mu je čast i zadovoljstvo što će nakon šest godina u Bukureštu ponovo biti prikazani srpski filmovi. Naglasio je da ovakvi događaji doprinose unapređenju kulturne saradnje. Naveo je da je srpska kinematografija veoma cenjena od strane rumunske publike, kao i da se nada da će posetioci uživati u srpskim filmovima. Imajući u vidu značaj događaja i interes publike koji je ovom prilikom iskazan, ambasador Tomašević je najavio da Ambasada i Savez Srba u Rumuniji zajedno rade na pripremi novog festivala srpskog filma koji je planiran za proleće naredne godine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track