ZUJALICU SAD STAVLJAJU I NA OVU NAMIRNICU: Evo koji su artikli najviše na meti lopova! Trgovci objasnili kako ih hvataju
Foto: Richard B. Levine / ddp USA / Profimedia

kupac se iznenadio

ZUJALICU SAD STAVLJAJU I NA OVU NAMIRNICU: Evo koji su artikli najviše na meti lopova! Trgovci objasnili kako ih hvataju

Društvo -

Zujalica na pakovanju mlevenog mesa iznenadila je jednog kupca u Beogradu koji je ovaj proizvod pazario u poznatom trgovinskom lancu na Vidikovcu.

Doskoro smo ove uređaje viđali uglavnom na skupljim artiklima koji su najviše na meti lopova, jer lako mogu da ih preprodaju. Međutim, sve je duži spisak namirnica koje trgovci štite.

U jednoj nama susednoj zemlji zabeležene su zujalice i na maslacu. Meso i puter teško mogu da se preprodaju, pa izgleda da su inflacija i kriza naterale neke ljude koji ne mogu da priušte osnovne namirnice da počnu da kradu za sopstvene potrebe.

Kako objašnjavaju u megamarketu, trgovci zujalice stavljaju samo na proizvode za koje utvrde da često nestaju.

- Postoje neka interna pravila na nivou trgovinskog lanca, ali svaka radnja je priča za sebe - navodi sagovornik.

- Poslovođa prodavnice zna šta najviše nestaje i spram toga se određuje na koje proizvode će se staviti zujalice. Kada čovek krade meso ili maslac, krade za sebe, a ne da bi preprodavao.

Na meti lopova su, kako dodaje, najviše skupi i sitniji artikli koje lako mogu da iznesu iz objekta i kasnije preprodaju, a na prvom mestu je kozmetika.

- To su i dezodoransi, brijači, žileti, električne četkice za zube, paste za zube, skupe baterije - objašnjavaju u ovom poznatom megamarketu. - Na listi se tradicionalno nalaze čokolada, pakovanja instant kafe, alkoholna pića.

Kradu se i pakovanja tanko sečenih mesnih prerađevina i konzerve. Te proizvode obično posle preprodaju na pijaci. Lopovi su, kako kažu trgovci, sve kreativniji. Ima pravih specijalista, koji dolaze opremljeni, na primer sa pojasevima koji pozadi imaju ležišta za flaše alkoholnih pića. Tako mogu da ukradu i po šest komada. Skupa žestoka pića su u vrhu poželjnih proizvoda za "iznošenje".

- Uglavnom ih uhvatimo preko video-nadzora, ili ako vidimo da neko nosi mantil, a napolju je 30 stepeni, jasno je o čemu se radi - objašnjavaju nam prodavci.

Na spisku uređaja kojima trgovci pokušavaju da doskoče kradljivcima su zujalice, tzv. botl tagovi, nadzorne kamere, senzomotorci, velike plastične kutije u koje trgovci pakuju manje, skuplje proizvode, da bi se teže iznosili. I potrošači se često nađu u neprijatnoj situaciji kada ih prodavci zaustave zato što se čulo zujanje, a nisu ništa ukrali, već na kasi nije razmagnetisan proizvod. Kako trgovci objašnjavaju, zujalice i slični uređaji za sprečavanje krađa predstavljaju dodatni trošak za njih.

- To nisu mala ulaganja na mesečnom ili godišnjem nivou - navodi naš sagovornik.

- Zujalica mora da se stavlja na pojedinačni proizvod, ide na čitavu seriju artikla, i to u svakoj radnji, kao i na one koje su na zalihama.

Sud samo za više od 5.000

U nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da je, prema Krivičnom zakonu, potrebno da lopov bude uhvaćen sa ukradenom robom čija vrednost nije manja od 5.000 dinara da bi bio gonjen po službenoj dužnosti.

Kako navode u trgovinskim lancima, to je razlog što policiju ne zovu kada je iznos oduzetih stvari manji od te propisane granice, niti u takvim slučajevima kompanija odlučuje da pokrene sudski postupak, jer se ne isplati. To znaju i lopovi, pa oni koji ne žele da rizikuju, planiraju krađe čija je vrednost manja.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track