PACIJENTI UPUTILI PRVI ZAHTEV NOVOJ MINISTARKI ZDRAVLJA: Zabraniti upotrebu solarijuma u Srbiji! Zbog toga sve više mladih ima rak
Danica Grujičić, Foto: Shutterstock, Printscreen

oboleli od raka kože traže

PACIJENTI UPUTILI PRVI ZAHTEV NOVOJ MINISTARKI ZDRAVLJA: Zabraniti upotrebu solarijuma u Srbiji! Zbog toga sve više mladih ima rak

Društvo -

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma će zahtev za zabranu veštačkog sunčanja za sve zvanično podneti u ponedeljak

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) saopštilo je da će u ponedeljak doktorki Danici Grujičić, koja je predložena za novu ministarku zdravlja, predati zahtev da se zabrani upotreba solarijuma - i to za sve!

Ovo je na konferenciji za novinare najavio Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

- U ponedeljak ćemo otići da tražimo od nove ministarke da zabrani solarijume za sve. Dakle, ne samo za mlađe od 18 godina nego i za one starije od 18 godina. Imamo podršku nasih lekara koji se bave time - rekao je on.

Savo Pilipović
Savo Pilipovićfoto: Printscreen

Zabrana korišćenja solarijuma trenutno važi za mlađe od 18 godina, dok stariji pre odlaska na "veštačko sunčanje" moraju da potpišu pristanak u kom potvrđuju da su svesni rizika koji sa sobom nosi boravak u solarijumu.

Profesor dr Željko Mijušković, dermatovenerolog je na pomenutoj konferenciji rekao da je u 76 odsto slučajeva kod mlađih od 29 godina upravo sunčanje u solarijumu "glavni krivac" za nastanak najopasnijeg raka kože.

Žarko Mijušković
Žarko Mijušković foto: Printscreen

- Kada koža pocrveni ili pocrni to je znak da je koža oštećena. Čak je i izlaganje suncu opasno - rekao je Mijušković.

Kurir.rs / S. T.

Bonus video

03:35

ZBOG SOLARIJUMA DOBILA MELANOM U 28. GODINI ŽIVOTA: Bolest napredovala do 4 faze, lekai morali da joj ODSTRANE brojne ORGANE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track