01:38

ČESTICE U VAZDUHU PUNE KANCEROGENIH METALA?! Stanišić: Nema oboljenja koje nije povezano sa zagađenošću OVO JE NAJVEĆI ZAGAĐIVAČ

PROFESORKA STANIŠIĆ: Nema oboljenja koje nije povezano sa zagađenošću! OVO JE NAJVEĆI ZAGAĐIVAČ

Društvo -

Beograd je i dalje među najzagađenijim gradovima na svetu. O ovom problemu ze emisiju Redakcija, govorila je prof. dr Svetlana Stanišić, profesor fizičke hemije i konstatovala da se na polju ekologije veoma malo radi.

- Mnogo toga treba da se uradi. Niko od nas još od vremena Tita nije napravio pomake u ekologiji. To je pogrešno jer imamo mnogo obolelih i moramo da plaćamo njihovo lečenje. Nema oboljenja koje nije povezano sa zagađenjem - rekla je Stanišić i dodala:

- Dugoročno zagađenje je kod nas problematično jer je prouzrokovano sagorevanjem uglja koji kada se udiše prolazi kroz krvotok.

jutarnji
foto: Kurir Televizija

Stanišić tvrdi da istraživanja štetnih materija pokazuju da je najveći zagađivač ugalj tj. lignit koji je veoma nekvalitetan.

- Kada ispitujemo izvore zagađenja mi to radimo po određenim modelima. Posmatrajući koje zagađujuće materije se kreću zajedno, zaključili smo da najveći broj njih dolazi sa individualnih ložišta - kaže Stanišić.

Ona je rekla da prečišćivači vazduha koji se koriste u stanovima mogu očistiti vazduh od čestica, ali ne i od gasova

- U česticama, doduše i jeste problem. Imate krajeve sveta poput Kine gde je zbog blizine pustinje Gobi vazduh dosta zagađen česticama, ali one nisu kao ove naše koje sadrže teške metale koji su kancerogen - tvrdi Stanišić i dodaje da je u peridu velikog zagađenja, manja zagađenost u unutrašnjimm prostorima nego napolju, jer čestice slabije ulaze kroz prozor.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track