ČELIČNI ŠTIT SRPSKOG NEBA! MOĆNI SISTEMI PVO MOGU DA OBORE SVAKU LETELICU NEPRIJATELJA: Evo šta mogu Strela, Pasars, Pancir...
Foto: MC Odbrana/Darimir Banda

pvo srbije

ČELIČNI ŠTIT SRPSKOG NEBA! MOĆNI SISTEMI PVO MOGU DA OBORE SVAKU LETELICU NEPRIJATELJA: Evo šta mogu Strela, Pasars, Pancir...

Društvo -

Vojska Srbije poslednjih godina značajno je ojačala protivvazdušnu odbranu!

U borbi protiv bespilotnih letelica oružane snage Vojske Srbije koriste lake artiljerijsko-raketne sisteme, kao i kamikaza dronova koji se sve više koriste.

Reč je o sistemima "strela", "bofors", "pasars", "praga" i drugi. Okosnica ovih oruđa su topovi, koji su uspešni u "skidanju" letelica koje lete nisko i malim brzinama. Ovi ciljevi najčešće su nevidljivi za savremene raketne sisteme.

Kurir vam predstavlja samo neke od sistema koji sa kopna štite srpsko nebo.

"Strela" je sovjetski laki prenosni raketni sistem PVO prve generacije, namenjen je za uništavanje niskoletečkih ciljeva u vazdušnom prostoru u uslovima optičke vidljivosti. Raketno sredstvo može da se poveže sa minijaturnim radio-elektronskim tragačem pravca koji se može pričvrstiti na šlem nišandžije, koji ga ispaljuje sa ramena. Lansiranje je iz stojećeg ili klečećeg stava, a strelac postavlja cev sa raketom na lanser, nišani i pritiska okidač.

SA-2, PVO, rakete, Sovejstski Savez
foto: Printscreen YouTube

Protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem "PASARS-16", oruđe bazirano na topu "Bofors" 40 mm koje je Vojska Srbije modernizovala u nekoliko faza, od kada je uveden u naoružanje 2019. godine posle rigoroznih ispitivanja. Prevashodna namena sistema PASARS je zaštita kopnenih jedinica VS, prvenstveno oklopno-mehanizovanih i artiljerijsko-raketnih jedinica tokom izvođenja borbenih dejstava, kao i odbrana važnih objekata i instalacija od dejstva iz vazdušnog prostora. Ovaj sistem efikasan je u borbi protiv bespilotnih letelica, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, niskoletačkih aviona, kao i za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi. Za PASARS-16 karakterističan je i visok stepen balističke zaštite, kao i mogućnost dejstva uz pomoć modernizovanog osmatračko akvizicijskog radara „žirafa" i samostalnog dejstva sa optičkim indikatorom cilja ili bez njega. PASARS-16 je još jedan od složenih borbenih sistema koji je proizvod domaće industrije.

Vojska Srbije, Miokovci, L-70, L-70 Bofors, PASARS
foto: MC Odbrana/Darimir Banda

"Bofors" 40 mm predstavlja porodicu švedskih protivavionskih topova uvedenu u upotrebu 1934. godine kao L/60, da bi 1948. nastavila kao model L/80. Danas se ne može sa sigurnošcu sa potvrditi koliko je Bofors proizveo topova 40 mm, ali neke procene govore o desetinama hiljada topova od kojih su mnogi još u upotrebi. Tako je poznato da topove 40 mm Bofors ima u upotrebi više od 35 zemalja...

"Praga" je laki samohodni protivavionski top opremljen sa dva automatska topa u kalibru 30 mm. Razvijen je oko 1950. u Čehoslovačkoj, a namenjen za odbranu kopnenih jedinica, aerodroma, brodova, komandnih centara, važnih objekata i instalacija od dejstva naprednih niskoletećih ciljeva. Efikasan je i za uništavanja ciljeva na zemlji i vodi, a srpska Vojska ga ja tokom prethodnih godina izuzetno modernizovala.

Aleksandar Vulin, Pancir, f-117
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

U krugu oruđa koja bi mogla da se suprotstave besposadnim platformama u vazdušnom prostoru je i "pancir", ruske proizvodnje. Njegova važna karakteristika jeste da preko radara otkriva i prepoznaje i ciljeve veoma malih odraznih površina. Pored raketne komponente "pancir" poseduje i dva dvocevna topa kalibra 30 milimetara, koji efikasno "čiste" mete na daljini do četiri kilometra i visini do tri kilometra.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track