MARKO IZ ČAČKA PRE 6 GODINA OTIŠAO U AMERIKU: Otkrio sa kakvim se predrasudama o Srbiji susreo i šta ga najčešće pitaju
Foto: Printskrin/Facebook

nije sve kao na filmu

MARKO IZ ČAČKA PRE 6 GODINA OTIŠAO U AMERIKU: Otkrio sa kakvim se predrasudama o Srbiji susreo i šta ga najčešće pitaju

Društvo -

Marko Dramićanin je pre šest godina napustio rodni Čačak i krenuo u Ameriku. Sada radi u kompaniji za finansijsko konsultovanje, a otkrio je i da je stvarnost drugačija od onog kako se predstavlja na tv ekranima.

"Postoji velika razlika između kategorija ekranizacije i realnosti. Ono što se predstavlja na tv ekranima iz Hoivuda, deluje lako ostvarivo i dostupno. U stvarnosti, dosta je teže. Za sebe, mogu reci da je "bolji zivot" od onoga koji sam vodio pre. Trenutno radim u kompaniji za finansijsko konsultovanje. Trudim se da puno putujem, kako po Americi, tako i po drugim kontinentima. Nedavno sam bio i u Africi, iz koje nosim fantastične utiske" kaže ovaj Čačanin.

Čak i hiljadama kilometara daleko Marko se sureo, doduše retko, sa predrasudama vezanim za zemlju iz koje dolazi. Kako Srbiju i Srbe vide u tamo nekom dalekom svetu, poprilično je jasno.

"Većina njih i ne zna gde je Srbija i najčešće nas pomešaju sa Sirijom ili Sibirom prema načinu izgovora. Starije generacije koje znaju, uglavnom nas pomenu po Jugoslaviji. Deo populacije koja prati sport, zna nas najviše po tenisu, i Novaku. Nekoliko puta su me pitali za mišljenje o tome da li smo mi kao Srbi “bad boys” jer smo u nekim od holivudskih ostvarenja okarakterisani kao takvi povodom ratova vođenih u bivšoj Jugoslaviji", priča Marko.

Prilagođavanje američkom sistemu, u njegovom slučaju trajalo je skoro dve godine za koje kaže da su bile i najteže. Bilo je neophodno mnogo odricanja i žrtvovanja.

"Upravo u tom teškom periodu prilagođavanja, rekao bih da se ponekad javi osećaj nostalgije i želja za povratkom, koji ubrzo budu zamenjeni osećajem lične odgovornosti i borbom za svoje ciljeve. Mogao bih reći da se periodično javljaju ti momenti, ali isto tako shvatim da je američko tržište kapitalističko, veoma otvoreno za implementaciju novih ideja i da su daleko veće mogućnosti od nekih koje su se, lično meni, ukazivale u Srbiji", izjavio je Marko.

Sada mu manje nedostaje sve iz Srbije jer češće dolazi. Međutim ono što mu najviše fali, osim prorodice i prijatelja, svakako je hrana.

"U Americi je jako ubrzan zivot, svakim dolaskom u Srbiju, razlika u vremenskoj dinamici bude sve više osetnija. Mogućnosti za početak kao i za napredovanje su ravnopravne i dostupne svima i ne dodeljuju se nepotistički, ni na sličnim osnovama. Veoma je izvesno iskusiti kulturološki šok pogotovu u velikim gradovima gde se možemo upoznati sa svim nacijama sveta, njihovim kulturama, kuhinjama, što je po mom mišljenju velika prednost multietničkih sredina", zaključio je ovaj mladić.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track