NEIZVESNA SUDBINA DEVOJČICE KOJU JE DEDA OTEO IZ HRVATSKOG SIROTIŠTA: Evo šta je njena majka sada uradila da je ne bi opet oteli
Majka i ćerka, Foto: Kurir

borba

NEIZVESNA SUDBINA DEVOJČICE KOJU JE DEDA OTEO IZ HRVATSKOG SIROTIŠTA: Evo šta je njena majka sada uradila da je ne bi opet oteli

Društvo -

Majka devojčice koju je deda Miroslav Veršegi (65) oteo iz Doma za decu u Osijeku i doveo u Srbiju, podneće u ponedeljak sudu u mestu u kojem žive, predlog za dobijanje starateljstva nad ćerkom, čime će zvanično biti otvoren postupak pred srpskim državnim organima.

Ovu informaciju preneo je Kuriru deda Miroslav, koji je 19. juna iz pomenutog doma uzeo osmogodišnju unuku. Ona je tamo boravila godinu i po odlukom Centra za socijalni rad u Osijeku, nakon što je njenom ocu Milanu Veršegiju oduzeto pravo na starateljstvo jer je, kako tvrdi deda Miroslav, ostavio dete komšinici na čuvanje nekoliko dana i s njom potpisao ugovor kod notara.

Miroslav Veršegi, oteto dete, Sirotište, otac
foto: Dado Đilas

- Bivša snaja i unuka su pre dva dana bile na razgovoru u našem Centru za socijalni rad. Socijalna radnica uveravala je majku da ona nema pravo da podnese predlog za starateljstvo, jer je njoj navodno Hrvatska oduzela pravo na to, što nije istina, jer ona nikad nije bila pozvana na neki postupak tamo. Ali advokati su nam rekli da čak i ja kao deda imam pravo da predam zahtev za starateljstvo, ali su ipak savetovali da je bolje da to uradi majka - kaže Miroslav.

Dodaje da je majka njegove unuke dala advokatici punomoćje kako bi podnela predlog sudu za dobijanje starateljstva nad ćerkom, što će biti učinjeno u ponedeljak.

Završen istražni postupak protiv dede

Iz Hrvatske će me obavestiti šta nameravaju sa mnom

Deda Miroslav kaže za Kurir i da su nadležni hrvatski organi za njim raspisali poternicu koju su uputili Srbiji:

- Traže da budem isporučen. E sad, kako će pravosuđe Srbije da odluči... Ovde nisam napravio nikakvo kazneno delo. Inače, dobio sam pre tri dana od Državnog tužilaštva iz Osijeka obaveštenje da je okončan istražni postupak zbog kaznenog dela protiv braka, porodice i dece. Ovo što sam uradio je u korist deteta, a ne na štetu. Državno tužilaštvo će me u roku od 30 dana obavestiti o odluci koju će doneti.

Podsetimo, priča o deda Miroslavu podigla je ceo region na noge, narod ga doživljava kao heroja, dok sa druge strane nadležne institucije u Hrvatskoj zahtevaju da se dete vrati shodno Haškoj konvenciji o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece. On je tokom boravka u Hrvatskoj zahtevao da usvoji unuku, što su socijalni radnici tamo odbili, pod izgovorom da i kod njega, kao i kod oca, postoje potencijalni rizici.

Majka i devojčica
Majka i devojčicafoto: Kurir

Deda Miroslav, unuka i njegov sin Milan imaju dvojno državljanstvo, srpsko i hrvatsko, a devojčica se pre četiri godine sa ocem preselila u Hrvatsku. Devojčicin otac Milan je u razgovoru za Kurir istakao da je učinio sve što su socijalni radnici od njega tražili, te da mu nije jasno zašto mu je u Hrvatskoj oduzeto starateljstvo.

Kurir.rs/ M. Branković

Bonus video:

00:46

Advokat Popović u Redakciji: Interes deteta će presuditi, ali deda će morati da odleži kaznu za otmicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track