00:57

ALBANCI POSLALI DRON SA 2 NAMERE! General Kastratović nema dilemu: Zna se ko je naredio snimanje položaja srpske vojske u Raški

kurir tv

ŠPIJUNSKI DRON POSLAT IZ DVE NAMERE! General Kastratović nema dilemu: Zna se ko je naredio snimanje položaja srpske vojske u Raški

Politika -

Vojska Srbije je u blizini Raške srušila špijunski dron.

Bespilotna letelica je oborena elektronskim putem, a na taj način je nebo iznad Srbije ostalo zaštićeno i poručeno je da nikome neće biti dozvoljena špijunaža.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da su naše službe danima primećivale dronove iznad vojnih objekata na jugu Srbije, potom smo upozoravali da će biti srušeni, a na kraju smo i reagovali.

Dragiša Mijačić, Luka Kastratović
foto: Kurir televizija

Gosti "Usijanja" su Luka Kastratović, pukovnik u penziji i Dragiša Mijačić, koordinator radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 35 i direktor Insituta za teritorijalni ekonomski razvoj i koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa EU za saradnju Beograda sa Prištinom.

Pukovnik u penziji je obrazložio svrhu vojnih dronova:

- Trebalo bi prvo reći da se dronovi koriste u vojne svrhe, pre svega jer su malih dimenzija, jeftiniji su za proizvodnju, lako su upravljivi i obuka za njih je laka, a posebno se koriste u izviđačke svrhe malih zemalja koje nemaju kosmičko oružje i satelite - rekao je Kastratović.

Dodao je da postoje dva razloga zbog čega je dron špijunirao Srbiju:

- Postoje dva razloga. S obzirom na to da je Srbija, kako je rekao i ministar odbrane, izvodila vežbe i da je podignuta borbena gotovost zbog pretnji kosovskih snaga koje podržava Amerika i dolaska vojnika Engleske i Nemačke na Kosovo i u BiH. Možda su snimali da vide konkretno kretanja. Mogu nositi određena ubilačka sredstva, da jednostavno lansira na objekat i da ga uništi - rekao je pukovnik u penziji, pa nastavio:

Luka Kastratović
foto: Kurir televizija

- To je upozorenje i pretnja, jedan segment u nizu pritisaka koji se vrše na Srbiju, da se prihvati ono što diktira Amerika. Nema tu dileme, po mom mišljenju, da se neko igrao da bi pravio probleme, to je isplanirano sa najvišeg nivoa SAD, jer sve što radi vlast na tzv. Kosovu je unapred planirano.

Danas je bila vest da je predsednik Srpske liste Goran Rakić zatražio hitan sastanak i da je predloženo da se Srbi sa Kosova povuku od smene Nenada Đurića, a kakav bi to bio potez obrazložio je Dragiša Mijačić:

- Taj potez je svakako izuzetno težak. Ja bih podsetio da je Srpska lista više puta najavljivala da će izaći iz institucija u poslednjih godinu dana. Sada vidimo da se zbog smene komandira Đurića Srpska lista ponovo odlučila za jedan takav potez. Čeka nas nekoliko teških dana, četvrtog novembra je poseta (specijalnog predstavnika EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslava) Lajčaka, videćemo kakve će biti i druge diplomatske aktivnosti, u subotu je sastanak Srpske liste, videćemo hoće li se oni zaista povući iz institucije ili ne - rekao je Mijačić, pa nastavio:

Dragiša Mijačić
foto: Kurir televizija

- Ukoliko dođe do povlačenja Srba iz institucija, onda ćemo ući u jednu pravnu nesigurnost i u jednu neizvesnost sa prilično nejasnim posledicama. Imajući u vidu šta se sve događa oko tablica, ova mera svakako može izazvati pritisak na vladu Kosova da odloži odluku o preregistraciji odluka, a može dovesti do dodatne komfortacije i neželjenih incidenata na severu Kosova.

Podsetimo, Vojska Srbije, postupajući po naređenju predsednika, dejstvovala je po dronu koji se kretao iz pravca Jarinja ka Raški, rekao je ministar odbrane.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:31

General-major u penziji Luka Kastratović o vojnoj strategiji koju je Srbija primenila tokom NATO agresije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track