Najnovije vesti

Đurino "Usekovanje" prvi put u javnosti

Đurino "Usekovanje" prvi put u javnosti

Društvo
Jakšić je impresivno platno "Usekovanje" naslikao 1855. godine, po povratku sa Akademije likovnih umetnosti u Minhenu, kada je imao samo 23 godine

ZRENJANIN - U izložbenom salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu danas će prvi put javnosti biti predstavljena restaurisana slika Đure Jaksića "Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja", nastala 1855. godine.

 

To zaboravljeno delo, iz Ruminije u Srbiju vratio je poznati novosadski kolekcionar Đuro Popivić, sluteći samo da se radi o slici Đure Jaksića, znamenitog pesnika romantizma i slikara, rođenog 1832. godine u banatskoj ravnici, u Srpskoj Crnji, na sredokraći između Temišvara i Zrenjanina, u tadašnjoj Austo-Ugarsko monarhiji.

 

Popović je to platno kupio od unuke nekadašnjeg rumunskog veleposednika, kojoj je vraćen dedin zamak kod Temišvara, sa kolekcijom slika.

 

Jakšić je impresivno platno "Usekovanje" naslikao 1855. godine, po povratku sa Akademije likovnih umetnosti u Minhenu, kada je imao samo 23 godine.To platno, dimenzija 138,5/105,3 cm, restaurisao je za izložbu novosadski slikar-konzervator Mario Vuknić.Kako je najavljeno, izložbu u Zrenjaninu će otvoriti istoričar umetnosti Nikola Kusovac i prof. dr Miodrag Jovanović.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...