Kurir je napravio prosečnu računicu koliko bi koštala priprema slavske trpeze za 20 gostiju po stavkama

Nakon svih poskupljenja namirnica za pripremu slave računica pokazuje da je posna trpeza skuplja od mrsne. Prosečno za najviše 20 gostiju spremanje mrsne slave košta minimum oko 55.000 dinara, dok je posna trpeza koji dinar skuplja i izađe najmanje oko 60.000.

Što se tiče mrsne trpeze, najveći izdanak je svakako meso. Ukoliko domaćini kupuju samo roštilj koji peku u mesari, za četiri kilograma treba da izdvoje oko 4.300 dinara. Prasetina od nekih 15 kilograma košta oko 9.000 dinara, ali pod uslovom da sami pečete meso.

0223-zorana-jevtic.jpg
Zorana Jevtić 

S druge strane, kilogram prasećeg pečenja košta oko 1.700 dinara, dok je kilogram jagnjećeg oko 2.500 dinara. Za 20 gostiju je potrebno oko 10 kilograma mesa.S obzirom na to da inflacija raste,važno je naglasiti da je prošle godine kilogram jagnjetine koštao 1.700 dinara, dok je cena prasetine bila 1.350 dinara.

whatsapp-image-20210506-at-12.14.12-pm.jpg
Zorana Jevtić 

Pored mesa, mrsna slavska trpeza je nezamisliva i bez sarmi ili punjenih paprika. Za oko 40 sarmica treba dva kilograma mesa kako junetine, tako i svinjetine, što u ukupnom zbiru pripreme izađe 4.000 dinara.

Na svakoj slavi meze je neizostavno, ali je ove godine i ono poskupelo. Za kupovinu čajne kobasice, pečenice, kulena i kačkavalja ove slavske sezone potrebno je izdvojiti između 4.000 i 6.000 dinara.

S druge strane, vernici koji spremaju posnu slavu za 20 gostiju treba da kupe barem 20 kilograma sveže ribe - oslića, pastrmke, šarana, a popularna je i morska riba poput lososa, brancina, orade. Za filete oslića potrebno je izdvojiti 950 dinara za kilogram, a za šnicle šarana 1.200 dinara, a kilogram pastrmke u ribarnicama je oko 650 dinara.

Cenovnik za posnu slavu

  • Žito 400
  • Slavska sveća 350
  • Slavski kolač, kupovni 500
  • Hleb (10 vekni) 800
  • Kiflice posne (4 kg) 2.500
  • Pita posna (2 kg) 1.200
  • Rolati posni (3 kg) 2.100
  • Ajvar domaći (3 kg) 2.100
  • Pasulj (2,5 kg) 1.000
  • Kiseli krastavci (2 kg) 400
  • Krompir (5 kg) 450
  • Riblja čorba (5 kg) 2.500
  • Sarma posna (40 kom.) 3.500
  • Oslić fileti (2 kg) 2.000
  • Skuša (5 kg) 4.250
  • Pastrmka (5 kg) 3.250
  • Šaran šnicle (5 kg) 6.000
  • Prženje ribe 10 kg 2.500
  • Sitni kolači (3 kg) 5.000
  • Torta (3 kg) 3.000
  • Piće 10.000

Pečeni šaran i pastrmka su od 1.500 do 2.000 dinara (negde čak i više). Za 20 gostiju morate pripremiti minimum 15 kilograma ribe. Priprema posne sarme košta oko 4.000 dinara, posnih rolata i salata oko 3.000 dinara. Tu je, naravno, i desert: kolači, koji koštaju oko 5.000 za tri kilograma, i mrsni i posni, ili torta za koju je potrebno izdvojiti oko 3.000 dinara ako je sami pravite.

Cenovnik za mrsnu slavu

  • Žito 400
  • Slavska sveća 350
  • Slavski kolač 500
  • Ruska salata (2 kg) 2.000
  • Čajna kobasica (1 kg) 1.500
  • Pečenica (1 kg) 1.400
  • Kulen (1 kg) 1.300
  • Sir (1 kg) 700
  • Kačkavalj (1 kg) 1.100
  • Jaja (20 kom) 400
  • Hleb (10 vekni) 800
  • Kiflice (4 kg) 2.800
  • Pita (2 kg) 1.100
  • Sarma (40 kom) 4.000
  • Kupus (4 kg) 240
  • Kiseli krastavci (2 kg) 400
  • Praseće pečenje (5 kg) 9.000
  • Jagnjeće pečenje (5 kg) 12.500
  • Sitni kolači, kupovni (3 kg) 4.000
  • Piće 10.000

Ipak, ono što je pri računici isto za obe vrste slave jeste cena pića, koje ukupno košta oko 10.000 dinara. Na obe trpeze je obavezno žito, koje košta oko 400 dinara za pola kilograma, slavska sveća po ceni od 350...

Datumi najvećih zimskih slava

  • 21. novembar Sveti arhangel Mihailo (Aranđelovdan)
  • 4. decembar Vavedenije Presvete Bogorodice
  • 19. decembar Sveti Nikola (Nikoljdan)
  • 9. januar Sveti Stefan
  • 20. januar Sveti Jovan Krstitelj (Jovanjdan)

Treba naglasiti da je Kurirova računica napravljena za najskromniju trpezu, ali kako je obično red i običaj u našem narodu, hrane mora da bude i da gosti ponesu.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

02:52
POSKUPLJENJE RIBE TOKOM POSTA I SEZONE SLAVA: Ovo su najtraženije vrste i njihove cene Izvor: Kurir televizija