KURIR SAZNAJE: PROSVETARI IZ CELE SRBIJE IZLAZE NA ULICE 1. DECEMBRA! Sindikati: Ne možemo više da trpimo teror nasilne dece!
Foto: Kurir TV

UDRUŽILI SE DA BI SE ZAŠTITILI

KURIR SAZNAJE: PROSVETARI IZ CELE SRBIJE IZLAZE NA ULICE 1. DECEMBRA! Sindikati: Ne možemo više da trpimo teror nasilne dece!

Društvo -

Prosvetni radnici iz cele Srbije 1. decembra izlaze na ulice da iskažu revolt i nezadovoljstvo zbog nasilja koje trpe od strane učenika, saznaje Kurir!

Ovih dana smo svedoci nasilja na profesorima. Javnost je zgrožena dešavanjem u Tehničkoj školi u Trsteniku gde su učenici izmakli stolicu profesorki i smejali joj se kada je pala, ali i slučajem profesora jedne srednje škole u Kragujevcu kojeg su đaci navukli lažnim profilom na Instagramu da pomisli da se dopisuje sa ženskom osobom, pa su posle fotografiju na kojoj je samo u boksericama delili po školi i podsmevali se njegovom fizičkom izgledu u vajber grupi u kojoj je i on kao njihov razredni starešina.

Napadnuta profesorka
Napadnuta profesorkafoto: Privatna arhiva, Printscreen

Prosvetari skreću pažnju da ovo nisu usamljeni slučajevi te da je u srpskim školama pored sve češćeg vršnjačkog nasilja evidentno i nasilje nad prosvetnim kadrom.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije otkrila je za Kurir da se razmatra ideja o štrajku, te da se nada da će zaposleni u obrazovanju izaći na ulice 1. decembra!

- Bićemo u potpunoj obustavi rada 1. decembra, a pre toga ću insistirati na tome da se jedan čas bar posveti nasilju u školama. Pozvali smo i ostale sindikate da nam se pridruže u ovoj akciji. Verujem da će odluka biti doneta. Mislim da je bolje da to bude masovno, pa makar i sačekali da to lepo pripremimo. Ideja je da u celoj Srbiji izađemo na ulice i da na trgovima napravimo proteste i da iskažemo revolt zbog položaja nastavnog kadra - navela je Jankovićeva za Kurir.

Jasna Janković
Jasna Jankovićfoto: Nebojsa Mandic

Ona je dodala da imaju samo jedan zahtev, a to je da svi zaposleni u obrazovanju dobiju status službenog lica i da se jedino tako deca nasilnici mogu zaustaviti:

- U ponedeljak imamo sastanak sa ministrom prosvete Brankom Ružićem i tada ću ga zvanično obavestiti o tome. Ovo o čemu pričamo nije se uradilo odmah nakon incidenta u Trsteniku, jer postoje zakonske odredbe koje se moraju ispoštovati.

Milorad Antić

Sramota što kolege iz Trstenika nisu obustavile rad

Milorad Antić
Milorad Antićfoto: Kurir Tv

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola kaže da je sramota što kolege iz Tehničke škole u Trsteniku nisu obustavile nastavu:

- To je velika bruka da ne podrže kolegu. Nije dovoljno da se nakon ovakvog incidenta koji je doživela profesorka u Trsteniku ona samo potapše po ramenu. Svakako i Forum razmatra jednu mirnu šetnju u narednom periodu kako bi se skrenula pažnja na težak položaj prosvetnih radnika.

Srđan Slović iz GSPRS Nezavisnost kaže da je danas njihov sindikalni ogranak u Nišu pristupio obustavi rada.

- Ovih problema ima često, slučaj profesorke iz Trstenika nije usamljen, neophodno je da se nešto uradi. U ponedeljak će biti održan sastanak svih prosvetnih sindikata i razmatraće se ideja o masovnijm okupljanju prosvetara i izlasku na ulice, a kako bi pružili podršku kolegama koje trpe nasilje od strane učenika. Tu odluku moramo zajednički doneti. Nakon sastanka u ponedeljak znaće se dalji koraci - naveo je Slović.

On je dodao da će se tražiti i sistemska rešenja, odnosno da se pojača odgovornost učenika i roditelja kada je reč o nasilju nad kadrom koji radi u školama.

Kurir.rs/M. Branković

Bonus video:

04:34

PROFESORKA IZ TRSTENIKA UKLJUČILA SE UŽIVO U PROGRAM: Plakala sam danima, ja tu decu poštujem! MNOGE KOLEGE ĆUTE, A ISTO SU PROŠLE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track