VODA KIDALA MOSTOVE I RUŠILA OGRADE! Horor slike iz Srbije, u nekim mestima proglašena VANREDNA SITUACIJA, VOJSKA POMAŽE NARODU
Kiša napravila haos u Novom Pazaru i Prijepolju, Foto: Printscreen

padavine napravile haos

VODA KIDALA MOSTOVE I RUŠILA OGRADE! Horor slike iz Srbije, u nekim mestima proglašena VANREDNA SITUACIJA, VOJSKA POMAŽE NARODU

Društvo -

Vodostaj Lima svakog sata raste za 15 centimetara, Jošanica odnela pešački most, pokrenuta su brojna klizišta, gotovo 200 kubika kamenja i zemlje sručilo se na magistralu kod Brodareva

Obilne padavine napravile su haos u Prijepolju i Novom Pazaru! Proglašena je vanredna situacija, a predsednik Aleksandar Vučić izdao je naređenje da se pripadnici Vojske Srbije rasporede na ugroženom području kako bi pomogli narodu.

Ministar odbrane Miloš Vučević juče se hitno uputio u Novi Pazar da bi se upoznao s razmerama poplava koje su zahvatile taj i tutinski kraj. Meštani u panici pokušavaju da zaštite svoja dvorišta i kuće. Najteže je bilo u naseljima Trnava i Šutenovac. Reka Jošanica je uništila pešački most. Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane Grada Novog Pazara Ismail Dupljak za medije je rekao da su u toku akcije za pomoć građanima. Već nabujali Lim rastao je iz sata u sat zbog jake kiše, te i ova reka preti da se izlije iz svog korita. Odneo je deo metalne ograde sportskih terena u Šarampovu, na ulasku u Prijepolje.

Most, Novi Pazar
foto: Printscreen

- Svakog sata vodostaj Lima raste za 15 centimetara. Voda stiže iz Crne Gore, jer su i kod njih bile velike padavine. Srećom, kiša je prestala da pada pa pratimo stanje na terenu - rekao je predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić juče po podne.

U naredna tri dana opštinski štab za vanredne situacije opštine Lučani naložio je stanje pripravnost jer se može očekivati izlivanje bujičnih vodotokova na teritoriji opštine. Zbog obilnih padavina pokrenuta su i brojna klizišta i odroni. Tokom noći gotovo 200 kubika kamenja i zemlje sručilo se na magistralu kod Brodareva i preseklo državni put ka graničnom prelazu Gostun s Crnom Gorom.

Novi Pazar, poplava
foto: Printscreen

Hidrološka situacija Raste vodostaj Ibra kod Raške

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ, kaže da je vodostaj na Ibru kod hidrološke stanice Raška juče bio u porastu, ali ispod granice redovne odbrane od poplava, ali da će u naredna 24 sata on dostići i prevazići granicu redovne odbrane.

- Na ovom području su moguća manja lokalna izlivanja bujičnih vodotokova. I na Limu, kod hidrološke stanice Prijepolje, vodostaj je u većem porastu, u 12 sati je iznosio 225 cm i nalazi se na nivou granice redovne odbrane od poplava. Vodostaj će u narednih 12 sati dostići granicu vanredne odbrane od poplava, pa su ovde moguća lokalna izlivanja bujičnih vodotokova.

Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ, za Kurir je juče rekao da se već danas očekuje manje padavina.

Jugoslav Nikolić
foto: Printscreen/RTS

- U ponedeljak će intenzitet kiše znatno oslabiti, a u utorak i sredu i dalje će biti padavina na području Srbije, ali će biti povremene i lokalne uz znatno manju količinu u odnosu na prethodni period. Istovremeno će početi da duva jak i olujni južni i jugoistočni vetar (košava), koji će na jugu Banata dostizati udare orkanske jačine.

Prognoza za narednih pet dana

Ponedeljak 4/ 8 moguća kiša Utorak 5/14 jak vetar Sreda 8/15 jak vetar Četvrtak 7/10 promenljivo oblačno Petak 6/11 malo i umereno oblačno * Podaci sa sajta RHMZ

Kurir.rs / Suzana Trajković

Bonus video

00:57

Poplave u Novom Pazaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track