UŽIVO POPLAVE U SRBIJI: Vanredno u Tutinu, Prijepolju, Pazaru i Raški! Škole danas ne rade, žena evakuisana (VIDEO)
Foto: Printscreen

izlivanje reka

UŽIVO POPLAVE U SRBIJI: Vanredno u Tutinu, Prijepolju, Pazaru i Raški! Škole danas ne rade, žena evakuisana (VIDEO)

Srbija -

SRBIJA - Reke na području Raške, Novog Pazara, Tutina, Prijepolja, na Kosovu i na severu Crne Gore izile su se nakon obilnih padavina zbog čega je proglašena vanredna odbrana od poplava, a u Novom Pazaru škole danas neće raditi jer se očekuje porast vodostaja posle bujica sa okolnih planina.

U Tutinu se utopilo dvogodišnje dete koje je upalo u reku, a u tom gradu proglašena je vanredna situacija.

U Novom Pazaru i Prijepolju, gd se Lim izlio na tri mesta, uvedena vanredna odbrana od poplava, a u pomoć je stigla i Vojska Srbije.

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorava da će vodostaji na Limu kod Prijepolja u narednih 12 sati biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava, a na Ibru kod Raške sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava u naredna 24 sata. Na Dunavu vodostaji se nalaze oko niskih plovidbenih nivoa i ispod njih, nanavodi RHMZ.

15.10 - Predstavnici Kancelarije za KiM obići će poplavljena područja u srpskim sredinama. Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije obići će poplavljena područja i domaćinstva u srpskim sredinama na Kosovu zajedno sa predstavnicima privremenih organa koji su već na terenu.

Poplave su uzrokovale obilne padavine u protekla dva dana.

"Važno je da budemo sa našim narodom na terenu kada je teško, uverimo se u trenutnu situaciju i obim štete, kako bismo na adekvatan način mogli da pomognemo", kažu za Kosovo onlajn u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

14.40 - Puzović (Srbijavode): Očekuje se da poplavni talas traje još sutra, situacija stabilizovana. Direktor Srbijavoda Goran Puzović kazao je danas da očekuje da će poplavni talas koji je u nedelju zahvatio delove Srbije trajati još sutra, a situacija je stabilizovana.

On je rekao da je na teritoriji Srbije palo između 120 i 140 llitara kiše po kvadratnom metru za 24 sata, i da su ljudi i oprema na terenu, prenelo je to preduzeće na svom sajtu. "Očekujemo da će ovaj poplavni talas trajati još danas i sutra, a najavljene su padavine tokom noći", kazao je Puzović.

Goran Puzović
foto: Zorana Jevtić

Kazao je da je juče, poplavni talas pogodio najviše Novi Pazar i da je situacija danas pod kontrolom. "Danas sprovodimo određene mere na reci Lim u Prijepolju, gde je sada najteža situacija, a u toku noći postavili smo zaštitni mobilni sistem", kazao je on. Po njegovim rečima, uvodi se redovna odbrana od poplava na reci Grabovici u Sjenici na sektoru "S.7". u dužini od 0,7 kilometara. Dodao je da su džakovi za odbranu od poplava distribuirani u svim ugroženim područjima.

"Svi vodni objekti su izdržali i nismo imali izlivanja na uređenim delovima, gde su izgrađeni nasipi, sve ovo se dešavalo na neuređenim i neregulisanim delovima" obala, kazao je on. Podsetio je i da su problem velike količine otpada u rekama koji, kako je kazao, ugrožava svaki most na neuređenim delovima tokova.

14.30 - Poplave u šest opština na Kosovu. Zbog obilnih padavina poplave su u šest opština na Kosovu, uz veliku štetu na javnoj infrastrukturi i u poljoprivredi. Najteža situacija je za sada u opštini Vučitrn gde je proglašeno vanredno stanje.

Velikih poplava je bilo i u opštinama Glogovac, Istok, Srbica, Dečani i Peć, dok poslednje informacije ukazuju na otežano stanje i u opštini Đakovica. "Reka Sitnica je veoma nabujala, oštećene su poljoprivreda i infrastruktura. Prvo ćemo raditi na prevazilaženju ove situacije, a onda će formirati radnu grupu za procenu štete i onda ćemo tražiti nadoknadu štete", rekao je gradonačelnik Vučitrna Ferit Idrizi. Podujevo je u dobrom stanju posle poplava, a portparol te opštine Fatri Žitija rekao je da je kiša prestala, ali je otežan saobraćaj.

U opštini Istok je bilo najviše padavina, tvrdi gradonačelnik Ilir Ferati, ali "situacija je sada dobra, pod kontrolom je, dok je juče bila gora". "Oštećene su kuće, javna infrastruktura, poljoprivreda, ali nije bilo potrebe za evakuacijom. Osnovali smo štab za vanredne situacije za štetu na infrastrukturi, poljoprivredi, izveštaj će biti sačinjen u roku od 7 dana i poslat ćemo ga Vladi", rekao je on za Ekspress. Situacija u opštini Dečani se stabilizuje, rekao je gradonačelnik Baškim Ramosaj i dodao da se radi na proceni štete.

13.20 - Kiša nanela štetu u opštini Zvečan, Todosijević: Na terenu smo 24 sata. Kiša koja je prethodna dva dana konstantno padala nanela je veliku štetu domaćinstvima u opštini Zvečan, gde se reka Jošanica izlila i došla do kuća stanovnika u selu Joševik.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević u izjavi za Kosovo onlajn istakao je da su službe na terenu i da su u punom kapacitetu angažovane na sanaciju štete.

"Zajedno sa komunalnom i vatrogasnom službom 24 sata smo na terenu. U ovom trenutku je nekoliko objekta poplavljeno, a uz pomoć lokalnog stanovništva činimo sve da situaciju održimo pod kontrolom", rekao je Todosijević, javlja Kosovo online. On ističe da se nada da neće biti dodatnih padavina i da će se nakon utvrđivanja štete krenuti sa sanacijom.

"Moram istaći da smo tu za svakog građanina naše opštine, zahvaljujem se na angažovanju svih građana koji su se i svojim privatnim vozilima koja mogu da pomognu uključili i pokazali solidarnost i zajedništvo na šta sam ponosan", istakao je Todsijević koji je dodao da će kao i do sada Privremeni organ u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju pomoći građanima.

12.55 - U Srbiji i sutra obilne padavine i olujni vetar. U Srbiji će sutra biti oblačno vreme s kišom, a veća količina padavina očekuje se na jugozapadu, ponegde i preko 20 milimetara, najavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Jutro će biti hladno sa slabim mrazm. Na planinama, u Vojvodini, Pomoravlju i Podunavlju duvaće jak do olujni južni i jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima orkanske jačine. Najniža temperatura biće od minus dva do četiri stepena, a najviša dnevna od osam do 12 stepeni.

I u Beogradu će vreme biti vetrovito, duvaće umeren do jak južni i jugoistočni vetar, povremeno s olujnim udarima. Najniža temperatura biće od nule do četiri, a najviša dnevna oko 10 stepeni.

11.25 I u Zalugu se postavljaju vreće sa peskom. Situacija na Limu je pod kontrolom. Nivo Lima je 322 centimetra, ali znatno sporije raste nego juče.

padavine, rhmz
foto: RHMZ Printscreen

11.07 - Vojska postavlja peščane bedeme u centru Raške. Vojska Srbije sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije postavljaju peščane bedeme na obali Ibra u centru Raške. Nivo Ibra u toj opštini porastao je od ponoći za 66 centimetara, vodostaj je i dalje u porastu. Džakovi sa peskom postavljaju se na pet lokacija na kojima su ugrožena domaćinstva, rekao je za RTS Slobodan Ristović, sekretar Štaba za vanredne situacije.

11.45 - Podignut nivo reka na teritoriji Čačka. Nivo reka u Čačku podignut je usled obilnih padavina i na slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava, potvrdio je danas načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku Bratislav Zečević. Zečević je rekao novinarima da na teritoriji Čačka za sada nema izlivanja reka.

Prema njegovim rečima, gradski Štab sa vanredne situacije i Civilna zaštita Čačka uveli su dvadesetčetvoročasovna dežurstva i spremni su da reaguju u svakom trenutku.

10.38 - Evakuisana starija žena iz Raške iz preventivnih razloga. Predsednik Opštine Raška Nemanja Popović kaže za RTS da je uvedena vanredna situacija u devet sati zbog toga što je prethodna dva dana pala velika količina vode, došlo je do porasta nivoa reka i bujičnih potoka, to je uzrokovalo da veliki broj kuća bude ugorženo.

"Nema žrtava, ali smo morali stariju ženu da evakuišemo iz preventivnih razloga", rekao je Popović. Reka Raška je u boljoj situaciji od Ibra, koja nadolazi i pravi probleme u slivu, kaže predsednik Opštine Raška. U konstantnom smo dogovoru sa Štabom za vanredne situacije u Kraljevu, koji nam mnogo pomažu", rekao je Popović. Bilo je i odrona. Jutros je bio odrona na putu Radošiće-Kaznoviće, koji je saniran, ekipe su na terenu. Uključen je i garnizon vojske u Raški.

Situacija u vezi sa snabdevanjem vodom je bila teška juče, snabdevamo se iz planinske reke, koja je juče bila uvećana. Danas pokušavamo da rešavamo deo po deo, ulazimo u redovno vodosnabdevanje, angažovali smo cisterne, kaže Popović, dodajući da škole i vrtići rade.

10.35 - Najnovija situacija u Tutinu. Reka Vidrenjak povukla se u korito, sledi sanacija štete. Posle izlivanja reka Vidrenjak u Tutinu i Jošanice u Novom Pazaru, situacija u te dve opštine na jugozapadu Srbije stabilnija je nego juče. Reka Vidrenjak povukla se u korito, a bujica je ostavila velike posledice. U Tutinu je od juče na snazi vanredna situacija, a u Novom Pazaru vanredna odbrana od poplava, podseća RTS.

10.00 - Vanredno i u Raški, raste i Ibar u Kraljevu. Od juče raste nivo Ibra i u Kraljevu, ali za sada je situacija pod kontrolom. Raška proglasila vanrednu situaciju na teritoriji čitave opštine, javio je dopisnik RTS.

10.05 - Alarmantno na teritoriji opštine Prijepolje. Vodostaj reke Lim u konstatnom je porastu. Trenutna njegova kota je 318, što je za četiri centimetra više nego što je to bilo jutros oko 6 časova. Na snazi je vanredna odbrana od poplava.

00:38

Lim je podivljao, vodostaj raste iz sata u sat

Brodarevo pod vodom

1 / 4 Foto: RINA

10.00 - Reke u okolini Čačka u porastu, proglašena vanredna odbrana od poplava: Uvedena 24-časovna dežurstva. Usled obilnih padavina koje su pogodile i grad Čačak došlo je do podizanja nivoa reka na teritoriji grada, a na slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava. Prema rečima načelnika Štaba za vanredne situacije grada Čačka, Bratislava Zečevića, do izlivanja reka još uvek nije došlo.

„Što se tiče voda prvog i drugog reda za koje su nadležne lokalne samouprave za sada je situacija stabilna. Blagi je porast na svim vodotokovima prvog i drugog reda. Već su preuzete neke preventivne mere”, rekao je za RINU, Bratislav Zečević.

Selo Katrga koje je krajem avgusta delimično bilo poplavljeno izlivanjem lokalnim potoka, sada nema problema jer se reagovalo na vreme i moguća izlivanja su sprečena. „Zahvaljujući Koridorima otvorena je jedan deonica kanala Bukovac koja protiče ispod Moravskog koridora i time su sprečene moguće poplave u MZ Katrga koja je prošli put bilapogođena poplavama”, istakao je Zečević. Gradski štab sa vanredne situacije i Civilna zaštita grada Čačka uveli su dvadesetčetvoročasovna dežurstva i spremni su da reaguju u svakom trenutku, objavila je RINA.

08.26 - Na slivu Zapadne Morave proglašena vanredna odbrana od poplava. Usled obilnih padavina koje su pogodile i grad Čačak, došlo je do podizanja nivoa reka na teritoriji grada, a na slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava. Prema rečima načelnika Štaba za vanredne situacije grada Čačka, Bratislava Zečevića, do izlivanja reka nije došlo i situacija je stabilna. Selo Katrga, koje je krajem avgusta delimično bilo poplavljeno izlivanjem lokalnim potoka, sada nema problema, jer se reagovalo na vreme i moguća izlivanja su sprečena.

08.20 - U Novom Pazaru od jutros stabilno, reke u koritima. Situacija u Novom Pazaru od jutros je stabilna, vodostaj Raške, Jošanice i Trnavice je visok, ali su reke u koritima. Koordinator Kriznog štaba Ismail Dupljak rekao je za RTS da su se reke povukle u svoja korita, ali da se situacija prati iz časa u čas. "Mi smo u pripravnosti, u stalnoj smo komunikaciji sa Sektorom ѕa vanredne situacije i nadamo se da dalje neće biti problema", rekao je Dupljak. Prema njegovim rečimam, JKP "Vodovod i kanalizacija" radi sa smanjenim kapacitetom, tako da viši delovi grada danas neće imati vodu. Osnovne i srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara danas ne rade.

08.15 - Utopio se mališan (2) u Tutinu. Dete je upalo u reku. U tom gradu proglašena je vanredna situacija, a u Novom Pazaru i Prijepolju je uvedena vanredna odbrana od poplava. U pomoć je stigla i Vojska Srbije. U Raški je Trnava odnela mostove, puteve i poplavila kuće.

Osnovne i srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara danas neće raditi, dok predškolske ustanove neće biti zatvorene. Razlog je, kažu nadležni, što se tokom noći očekuju velike količine vode sa okolnih planina. Zbog obilnih padavina, reka Lim izlila se na tri lokacije u Prijepolju - u Brodarevu, Ivanju i Zalugu. U Brodarevu su poplavljeni sportski tereni i vodena stihija preti da ugrozi Vatrogasni dom, u Ivanju se voda izlila na lokalni put koji prolazi uz obalu, dok je u Zalugu poplavljeno poljoprivredno zemljište.

08.00 - Reke u Novom Pazaru i Tutinu se povlače u svoja korita, smiruje se situacija nakon bujica i poplava koje su zadesile ta područja, prenela je jutros TV Prva. U Novom Pazaru deca danas ne idu u školu, viši predeli grada su bez pijaće vode, ali je u višim krajevima kiša prešla u sneg, što je "olakšavajuća okolnost". Načelnik Sektora za vanredne situacije Davor Vidović, kazao je da je Lim u Prijepolju visok i da je naneo probleme tom gradu i Brodarevu, ali da je postavljena barijera koja ih štiti.

Kurir.rs/Fonet/RTS/RINA/TV Prva/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track