MARATONSKI PREGOVORI U BRISELU: Sastanak predsednika Vučića, zvaničnika EU i Kurtija završen u 15 časova
Foto: Printscreen/RTS

hitan sastanak

MARATONSKI PREGOVORI U BRISELU: Sastanak predsednika Vučića, zvaničnika EU i Kurtija završen u 15 časova

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Briselu razgovarao je sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i posrednikom za dijalog sa Prištinom Miroslavom Lajčakom. Odvojene razgovore sa evropskim zvaničnicima jutros je imao Aljbin Kurti.

Sastanak je trajao gotovo 4 sata, posle čega se predsednik Srbije obratio iz Brisela.

"Pred nama su besane noći i mnogo teški dani, pa ćemo videti šta će biti. EU predstavnici su predložili Kurtiju da odustane od kazni, a nama da više ne izdajemo tablice sa oznakom HM", rekao je Vučić.

"Danas je svima jasno ko je bio konstruktivan i ko teži miru i stabilnosti".

"Večeras ili sutra tokom dan ću se obratiti građanima Srbije".

Pregovori predsednika Vučića i Kurtija u Briselu ušli u četvrti sat

Pregovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini, Aljbina Kurtija, uz posredstvo predstavnika EU, Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka traju već tri sata.

Trojni sastanak i dalje traje

Trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine uz posredstvo evropskih zvaničnika još je u toku, razgovori su ušli u treći sat.

Novinarima u Briselu rečeno je da bi oni uskoro mogli da budu završeni, piše RTS.

U toku zajednički sastanak zvaničnika EU, Vučića i Kurtija

Nakon odvojenih sastanaka, u 10.10 je počeo i zajednički sastanak evropskih zvaničnika Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem.

Počeo sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom

Sastanak predsednika Vučića sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom počeo je u 9.00 sati u Briselu.

Borelj završio sastanak sa Kurtijem, sledi sa Vučićem

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj završio je oko 8.40 sati odvojeni sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, rečeno je u diplomatskim izvorima u Briselu koji prate razgovore.

U Severnoj Mitrovici mirno

Od jutros je situacija uobičajena i čeka se ishod razgovora u Briselu.

U Briselu je u toku razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o aktuelnoj situaciji na Kosovu.

Sastanak se održava na poziv glavnog evropskog diplomate Žozepa Borelja zbog, kako je istakao, potrebe za deeskalacijom situacije.

(Kosovo online)

U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na pitanje registarskih tablica i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

00:37

Brisel, počeo sastanak predsednika Srbije sa Lajcakom i Boreljom, pokrivanje

Serija sastanaka počela je u 8.00. Borelj i Lajčak prvo će odvojeno razgovarati sa Vučićem i Kurtijem nakon čega će uslediti zajednički sastanak, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Domaćin sastanka je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Vučić je uoči odlaska na razgovore rekao da nije optimista, da ne misli da išta može da se uradi ali da ide "da ne bi dao dovoljan razlog da Srbiju optuže da nije htela ništa da uradi".

01:43

Sastanak Vučića i Kurtija sa Borelom

On je ponovio da su uslovi Srbije osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i ukidanje odluke o tablicama.

Kosovo je najavilo da će 21. novembra početi naplaćivanje kazni od 150 evra za vlasnike vozila sa registarskim tablicama gradova na Kosovu izdatim u Srbiji koje nisu zamenili tablicama RKS (Republika Kosovo).

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od Prištine da primenu odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Napetost je dodatno porasla pošto su pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije. Vučić i Kurti poslednji put su razgovarali u okviru Dijaloga Beograd-Priština 18. avgusta, kada su se dogovorili da će se sastajati jednom mesečno kako bi rešavali aktuelne probleme i sprečili eventualnu eskalaciju napetosti.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track