BILA JE PRVA SRPSKA DOKTORKA KOJA SE ŠKOLOVALA U BERLINU: Negovala je obolele od PEGAVOG TIFUSA, od toga je i umrla vrlo mlada!
Dr Draginja Babić, Foto: Wikipedia

HEROINA RATA

BILA JE PRVA SRPSKA DOKTORKA KOJA SE ŠKOLOVALA U BERLINU: Negovala je obolele od PEGAVOG TIFUSA, od toga je i umrla vrlo mlada!

Društvo -

Dr Draginja Babić bila je prva Srpkinja koja je završila studije medicine na Berlinskom univerzitetu. Postala je lekar sa samo 25. godina u vreme kada su žene lekari u Srbiji bile veoma retke. Hteli su da je zadrže u Berlinu, ali se ona odlučila da se ipak vrati u Srbiju.

Draginja je rođena u Valjevu, gde je završila osnovnu školu i niže razrede gimnazije, piše Wikipedia.

Više razrede gimnazije je završila u Beogradu u Trećoj beogradskoj gimnaziji 1905. godine. Studije medicine je počela u Cirihu 1905/06. godine gde je bila stipendista (pitomac) valjevske opštine. Nastavila je studije od 1908/09. u Berlinu i završila ih 9/22. decembra 1911. godine.

Tako je postala prva Srpkinja koja je završila studije medicine na Berlinskom univerzitetu. I uprkos tome što su kao odličnog studenta hteli da je zadrže na fakultetu u Berlinu, ona je ipak odlučila da se vrati u Srbiju.

Radnu karijeru je počela u Valjevu. Tokom balkanskih i Prvog svetskog rata radila je kao lekar u Valjevu. Tamo je za vreme balkanskih ratova bila upravnik rezervne bolnice. Za vreme Prvog svetskog rata povlačila se sa srpskom vojskom u Pirot gde je bila upravnik Okružne bolnice.

Posle Kolubarske bitke vratila se u Valjevo. U to vreme je vladala epidemija pegavog tifusa. U valjevskoj bolnici je situacija bila posebno teška i umiralo je na stotine ljudi dnevno. U vreme kada su svi bežali iz Valjeva Draginja se vratila u rodni grad da pomogne obolelima.

Tu je, nesebično se žrtvujući za druge i sama obolela od pegavog tifusa. Umrla je sa 29 godina. Tri dana posle nje od tuge je umro i njen otac. Draginja Babić je među prvim lekarskim žrtvama tada u Valjevu.

Odlikovana je Ordenom Svetog Save 4. reda 1913. godine.

Kurir.rs

Bonus video

08:58

Ovo je banja iz koje je kralj Petar I Karađorđević otišao u Prvi svetski rat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track