KAKVA JE SUDBINA ĐAKA IZBAČENIH IZ ŠKOLE U TRSTENIKU? Janković: Može im se zabraniti upis u drugu školu i ponavljaće godinu
Foto: kurir tv

UŽIVO na KURIR TV

KAKVA JE SUDBINA ĐAKA IZBAČENIH IZ ŠKOLE U TRSTENIKU? Janković: Može im se zabraniti upis u drugu školu i ponavljaće godinu

Društvo -

Nastavničko veće Tehničke škole iz Trstenika donelo je odluku da se učenici koji su izmakli stolicu i sve to snimali, isključe iz ove škole.

Aktiv direktora osnovnih i srednjih škola u Trsteniku juče je najoštrije osudio nasilje koje se dogodilo u Tehničkoj školi.

Upravo ovu odluku komentarisali su sa Jasnom Janković, predsednicom Unije sindikata prosvetniih radnika Srbije, voditelji emisije Puls Srbije. Ona se uključila u emisiju i prokomentarisala ovu odluku, putem viber poziva.

nasilje u školi
foto: kurir tv

- Moram reći da je to najteža kazna koju su učenici dobili i zaslužili su je svojim postupkom. Mi smo se osetili svi kao da smo koleginica iz Trstenika! Disciplinski posutpci su pokrenuti, a ako bude doneta najstroža kazna, oni neće moći da se uključe ove godine u školovanje, nego će biti kao da su ponavljali razred - rekla je Janković i posebno zamolila javnost da se ovo ne zaboravi.

- Mi ne smemo zanemariti ova tri mladića, i ne možemo njih da se odreknemo, oni moraju imati psihološku podršku, nadam se da se ovo neće ponoviti ni njma, niti bilo kome nikad više - poželela je Janković.

Kako sa njima treba da se radi, s obzirom da će ove godine napraviti pauzu, pa se nakon godinu dana vratiti u školu

- Mi nemamo dovoljno ljudskih resursa koji bi se bavili ovim situacijama. Država na tome mora raditi. A sa njima treba raditi ceo tim ljudi. Od psihologa do profesora koji će se baviti time da se ovo više nikad ne ponovi - rekla je Janković.

Trstenik, nastavnica
foto: Privatna arhiva

Ona je takođe navela novčane iznose roditeljima koji su odgovorna lica ukoliko su deca počinioci maloletni

- Ukoliko su učenici maloletni kazna roditeljima je od 5-100.000 dinara i mora se uključiti centar za socijalni rad. Mi ne smemo ove tri porodice prepustiti slučaju i ulici. Moramo biti odgovorni kao što smo bili odgovorni prema koleginici. Ona nije fizički povređena, ali psihički je šteta ogromna.

05:25

Doneta odluka o učenicima koji su maltretirali profesorku u Trsteniku!

Kakva je dalja procedura ispričala je Janković.

- Uključiće se neko iz Centra za socijalni rad. Ne znam šta je tačno odlučeno. Nismo imali prilike da se sa ovakvim situacijama srećemo. Ovoga puta kap je prelila čašu - ispričala je Janković.

A osim isključenja iz škole, šta je to što čeka ove učenike?

- Da li će oni razumeti šta su uradili? Kada budu ponovo upisali treći razred, prolaziće kroz gradivo škole koju budu upisali. Postoje nadoknadive stvari i postoje nenadoknadive stvari - rekla je Janković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track