Najnovije vesti

ZBOG OVOG KECA AUTOMATSKI SE PADA RAZRED: Predlog novih pravila za đake u Srbiji, hitna izmena propisa
Foto: Marina Lopičić

posle serije izliva vršnjačkog nasilja

ZBOG OVOG KECA AUTOMATSKI SE PADA RAZRED: Predlog novih pravila za đake u Srbiji, hitna izmena propisa

Društvo
14:27h

BEOGRAD - Danas je u Ministarstvu prosvete oformljena Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja, saopštila je Unija SPRS, koju je predstavljala Jelena Tomić, koordinator Pravnog tima. Grupa je formirana na inicijativu ministra prosvete Branka Ružića, posle poslednjeg talasa nasilja u srpskim školama.

- Pored predstavnika sindikata, Društva direktora i različitih ministarstava Vlade Srbije, grupu čine i stručnjaci iz oblasti psihologije i bezbednosti. Na današnjem sastanku razgovaralo se o promeni podzakonskih akata koji se bave nasiljem, zlostavljanjem i zanemarivanjem u ustanovama obrazovanja i vaspitanja. Napravljen je plan rada da bi pravilnici bili promenjeni do 20. decembra ove godine, što je zahtev samog ministra prosvete - saopštila je USPRS.

Unija SPRS je stava da se konkretno mora razgovarati o skraćenju procedura u vaspitno disciplinskom postupku, da ocena iz vladanja bude prihvaćena i kao ocena za neprolazak u sledeći razred, a pre svega za povratak psihologa, pedagoga, sekretara, logopeda u škole u punom kapacitetu i uvođenje socijalnih radnika i specijalnih pedagoga.

Ono na čemu insistiramo je bolja saradnja škola sa drugim relevantnim insititucijama iz socijalne i zdravstvene zaštite, koje bi školi pružile adekvatnu pomoć. Sledeći sastanak će se održati nakon prikupljenih predloga.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja