OVAJ VIRUS KOSI LJUDE U SRBIJI, LAKO SE PRENOSI, A ZNA SE I KO JE NAJUGROŽENIJI: Svi se žale na ove simptome!
Foto: Profimedia

masovno se širi

OVAJ VIRUS KOSI LJUDE U SRBIJI, LAKO SE PRENOSI, A ZNA SE I KO JE NAJUGROŽENIJI: Svi se žale na ove simptome!

Društvo -

Stomačni virus u Srbiji pokosio je mališane, tinejdžere, ali i roditelje i starije osobe. Zbog masovnog širenja ovog virusa domovi zdravlja u našoj zemlji su puni.

Dr Radmila Šehić kaže za Kurir da se stomačni virus javlja kako u letnjim tako i u zimskim periodima, ali da ovi enterovirusi ne ostavljaju posledice na organizam.

- Napadaju sluznicu creva, organizam gubi tečnosti i minerale i nema dovoljno vode da ih resorbuje. To dovodi do učestale dijareje, mučnine, povraćanja što iscrpljuje organizam. Javljaju se temperatura i glavobolja kao sporedni simptomi. Za ovu virusnu infekciju je tipično da naglo prestaje, a počinje jakim i neprijatnim bolovima u stomaku uz malaksalost - objašnjava dr Šehić i dodaje:

Radmila Šehić
foto: Privatna arhiva

- Ova virusna infekcija sa jakim simptomima traje dva do tri dana, a zatim sledi rekonvalescenti period odnosno period obnove snage. Kako bi se skratio period lečenja osoba koja doživi infekciju treba da krene sa dijetom jer su creva iziritirana virusom, pa bi ih jača hrana samo dodatno iritirala. U dijetalnu hranu spada bareni krompir, pirinač, dvopek, industrijske supe, čajevi, ali nikako ne treba uzimati mlečne proizvode.

Ona navodi i da obnova crevne sluznice nije tako brza pa dijetalni režim ishrane treba da potraje do nedelju dana.

Stomačni Virus, Triovanje Hranom
foto: Shutterstock

- Što se tiče lekova treba uzimati samo probiotik kako bi se nadoknadile crevne bakterije, a nikako ne treba piti lekove koji zaustavljaju dijareju jer se time pomaže virusu da ostane duže u organizmu. Ova fekalno oralna infekcija dolazi od prljavih ruku i zato se mora voditi računa o higijeni ruku i hrane.

Bitno je i da se svaka osoba kreće jer i svaki pad imuniteta dovodi do virusne infekcije. Poseban oprez treba da postoji kod dece jer ona dosta teže podnose gubitak tečnosti koji se mora ispratiti klinički i dete obavezno treba voditi lekaru.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

01:32

VLADA STOMAČNI VIRUS!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track