Najnovije vesti

PROSVETARI UJEDINJENI ZAHTEVAJU: Aman, ljudi, dosta više! Zaustavimo nasilje u školama, dajte nam status službenog lica!
Foto: Kurir/Agencije

PROTEST PODRŠKE

PROSVETARI UJEDINJENI ZAHTEVAJU: Aman, ljudi, dosta više! Zaustavimo nasilje u školama, dajte nam status službenog lica!

Društvo

Nasilju u srpskim školama pod hitno se mora stati na put i dajte nam status službenog lica! Ovo je glavna poruka s jučerašnjeg protesta prosvetnih radnika koji su izašli na ulice u 47 gradova ili su skratili časove, a sve nakon niza incidenata u obrazovnim ustanovama.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovali okupljanja pod nazivom "Stop nasilju u školama", dok su dan ranije svoje nezadovoljstvo na ulicama iskazali članovi Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Protest
Protestfoto: Kurir/Agencije

- Aman, ljudi, dosta više! Nema odustajanja, svi za jednog, jedan za sve! Gde god je jedan nastavnik ugrožen, kao da su svi ugroženi - poručila je Jasna Janković, predsednica USPRS, na beogradskom Trgu Nikole Pašića.

Ministar prosvete Branko Ružić

Obustava rada nije način da se problem reši

Ministar prosvete Branko Ružić ocenio je da vršnjačko nasilje u Srbiji nije "dramatično poraslo", ali i da totalna obustava rada nije način da se taj problem reši. On je, gostujući na TV Hepi, ocenio da u rešavanju problema vršnjačkog nasilja suština nije u sankciji, već u prevenciji. Komentarišući protest i obustavu rada u organizaciji USPRS, ministar je kazao da to nije način da se problem vršnjačkog nasilja reši, a da potpuna obustava rada u školama predstavlja "kršenje zakona".

1 / 5 Foto: Kurir/Agencije

Ona je za Kurir naglasila da je zahtev samo jedan:

- U ovakvom sveopštem nasilju koje se dešava u školama očigledno je da mi više ne možemo da radimo svoj posao, to je, u stvari, najstrašnije i najteže. Mislimo da bi status službenog lica na neki način popravio i taj odnos države prema nama, osećali bismo se važnijim. Svakoj vrsti nasilja u školama se mora stati na put!

Jasna Janković
Jasna Jankovićfoto: Kurir/Agencije

Brojke

300 škola juče je bilo u potpunoj obustavi

700 slučajeva vršnjačkog nasilja zabeleženo je 2021. godine

286 slučajeva nasilja u školama prijavljeno ove godine

STOP NASILJU NSPRV
01:26

STOP NASILJU NSPRV

Jasmina Stanković, predsednica sindikata u OŠ "Ćirilo i Metodije", navela je za Kurir da mora da se reši i odnos đaka s drugim đacima, odnos roditelja prema nastavniku, ali i odnos roditelja prema deci.

Jasmina Stanković
Jasmina Stankovićfoto: Kurir/Agencije

- Ako se tom zlu ne stane na put, nasilje će postati uobičajeno. Potrebne su strože kazne i za verbalno nasilje - istakla je Stankovićeva.

Srđan Slović

Nismo održali prvi čas u obe smene

Srđan Slović, predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", objasnio je za Kurir da oni nisu učestvovali u akciji "Stop nasilju u školama", koju je USPRS inicirala, već da su imali svoj protest u nešto više od 300 škola, 30 predškolskih ustanova i 30 domova učenika i studenata:

- Nastava u školama koje su pod našim sindikatom bila je obustavljena jedino tokom prvog časa prve i prvog časa druge smene. Akcija je vezana za vršnjačko nasilje, nasilje nad profesorima i nastavnicima, ali i za nezadovoljstvo materijalnog položaja prosvetnih radnika - kazao je Slović i dodao da su za 10. decembar zakazali okupljanje ispred Vlade Srbije u 12 časova.

Ana Dimitrijević, potpredsednica Foruma beogradskih gimnazija, naglasila je da su potrebne izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Ana Dimitrijević
Ana Dimitrijevićfoto: Kurir/Agencije

- Trebalo bi više raditi na prevenciji nasilja, ali tu se mora uložiti novac, jer se moraju zaposliti novi ljudi, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici. Mora se razgovarati s roditeljima, decom, jer samo ako uposlimo ceo sistem, možemo da postignemo nekakve rezultate.

Prokuplje

Onim što se dešava u školama postiđena je cela Srbija

Većina članova USPRS okupila se i pored lošeg vremena u centru Prokuplja na Trgu topličkih junaka. U Gimnaziji i Medicinskoj školi "Dr Aleksa Savić" bila je potpuna obustava rada, a u Tehničkoj školi "15. maj" više od polovine nastavnika bilo je u potpunoj obustavi. Slična situacija je bila i u OŠ "Nikodije Stojanović Tatko" i "Milić Rakić Mirko". Srednja poljoprivredna škola "Radoš Jovanović Selja" i osnovne škole "Ratko Pavlović Ćićko" i "9. oktobar" nisu se priključile protestima podrške.

Prokuplje
Prokupljefoto: Kurir/Agencije

- Nasilje se mora zaustaviti ne samo zbog prosvetnih radnika već i učenika, roditelja, čitave Srbije. Preko nas, i onoga što se dešava u školama u Srbiji, postiđena je čitava Srbija - kazao je okupljenima predsednik USPRS za Prokuplje Mihajlo Prelić. B. R

Čačak

Prete nam posebno kad se zaključuju ocene, a zataškaju napade

Skup prosvetnih radnika u Čačku počeo je nabrajanjem inicijala imena njihovih kolega iz cele Srbije koji su u proteklom periodu prijavili nasilje koje su doživeli od svojih učenika.

Čačak
Čačakfoto: Kurir/Agencije

- Pritisak trpimo svaki dan. To je naročito izraženo u vreme zaključenja ocena, prete učenici, a s njima i roditelji. Tada poslednju reč daje direktor koji naredi da se takvom đaku popravi slaba ocena. U takvoj situaciji je lakše popraviti ocenu nego strahovati da li ćemo živi stići kući - rekla nam je jedan profesorka.

Njen kolega iz Mašinsko-saobraćajne škole otkrio je da "dve srednje škole trenutno pregovaraju o istupanju iz Sindikata obrazovanja Čačak".

- Sindikat nas je prodao. Nasilje nad prosvetarima nije ništa novo. Nedavno smo imali slučaj da je đak stolicom potegao na profesora i da se o tome u Čačku ćuti, jer to niko nije snimio. Više se veruje učeniku nego nastavniku. Poniženja, uvrede, maltretiranja i druge neprijatnosti su, nažalost, postali svakodnevica. D. Č.

Niš

Imamo razne strahove, dokle više tako?!

Na Trgu kralja Milana je zatraženo da nastavnici dobiju status službenih lica kao i da se uvedu određene izmene u zakonu koje bi zaustavile urušavanje obrazovne profesije. U velikom broju škola časovi su bili skraćeni na 30 minuta.

Niš
Nišfoto: Kurir/Agencije

- U poslednje vreme imamo razne strahove. Strah od kolega, od direktora, od roditelja, a u poslednje vreme i od učenika. Pa dokle tako? Što se više plašimo, postajemo lakša meta. Jedino što možemo da uradimo jeste da prekinemo s tim strahom, da se držimo zajedno. Glavni stub jedne države je obrazovanje i kultura, a to kod nas ide nizbrdo već 35 godina - rekao je Petar Vujović u ime Sindikata prosvetnih radnika Saobraćajne-tehničke škole "12. februar". M. S.

Vranje

Prosveta konačno da zauzme mesto koje joj pripada

U Vranju je održan protest podrške uprkos lošem vremenu.

Vranje
Vranjefoto: Kurir/Agencije

- Zahtev je jedan jedini, a to je da se počne s razgovorima o dobijanju statusa službenog lica i sa izmenom propisa iz oblasti u vezi s kažnjavanjem učenika i nasilja u školama - kaže u izjavi za Kurir Dušan Mladenović, predsednik podružnice USPRS u Vranju.

Traže da prosvetni radnici budu poštovaniji i zaštićeniji i da prosveta konačno zauzme mesto koje joj pripada. T. S.

Subotica

Skraćenim časovima iskazali bunt

U Subotici su svi sindikati obrazovanja doneli odluku da u većini škola ne održe prvi čas u prvoj i drugoj smeni, dok su neke škole skratile časove na 30 minuta, kao podršku prosvetarima koji protestuju protiv nasilja u školama, ali nisu organizovali protest na ulicama.

- Prosvetari Subotice žele da upute poruku na ovaj način da se nasilje dešava u školama, da se ono mora zaustaviti i da se moraju sankcionisati vinovnici nasilja, ali ostajemo pri zahtevima da se od naredne godine plate prosvetarima povećaju za 25 odsto - kaže za Kurir Čedo Baroš, predsednik subotičkog Gradskog odbora sindikata obrazovanja Srbije.

Jelena Zejak, predsednica subotičkog Gradskog odbora Nezavisnog sindikata prosvete Vojvodine, kaže da u većini škola koje rade sa ovim sindikatom zahtevaju najstrože sankcije za nasilje u školama. N. H.

Kurir.rs/ Mina Branković/ Ekipa Kurira

Bonus video:

PROFESORKA IZ TRSTENIKA UKLJUČILA SE UŽIVO U PROGRAM: Plakala sam danima, ja tu decu poštujem! MNOGE KOLEGE ĆUTE, A ISTO SU PROŠLE
04:34

PROFESORKA IZ TRSTENIKA UKLJUČILA SE UŽIVO U PROGRAM: Plakala sam danima, ja tu decu poštujem! MNOGE KOLEGE ĆUTE, A ISTO SU PROŠLE

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja