UČENIKA IZ TRSTENIKA OTPUŠTAJU IZ BOLNICE: Otac tvrdi da je mladić pokušao da se obesi, ali još nije poznato šta se TAČNO DESILO
Foto: Nenad Kostić

novi detalji

UČENIKA IZ TRSTENIKA OTPUŠTAJU IZ BOLNICE: Otac tvrdi da je mladić pokušao da se obesi, ali još nije poznato šta se TAČNO DESILO

Društvo -

Otac tinejdžera iz Trstenika, koji tvrdi da je njegov sin (17) pokušao pre dve večeri da se ubije, nije dao saglasnost za zbrinjavanje sina u Univerzitetskom kliničkom centru Niš zbog čega će pacijent biti otpušten kući.

Iako, njegov sin, kako je više puta istakao, ima psihičke tegobe i pokušao je prema njegovim rečima da se obesi, otac navodno nije dozvolio da se o njemu brinu stručnjaci Klinke za mentalno zdravlje Niš.

Transport pacijenta iz Opšte bolnice Kruševac naložen je radi daljih ispitivanja njegovog zdravstvenog stanja.

Iz istrage još ne mogu da potvrde da li je došlo do pokušaja samoubistva, a događaj za koji otac tvrdi da je bio pokušaj samoubistva trenutno istražuje policija. Konzilirajna komisija posebno formirana kako bi utvrdila poreklo i prirodu povreda na vratu dečaka još opservira slučaj.

- Proverava se sled događaja na način na koji je prijavljen, komunikacija i druge okolnosti, koje su dovele do prijave nestanka, a potom i do prijave pokušaja samoubistva maloletnika - iznosi izvor iz istrage.

Informaciju da je policajac spasio život tinejdžeru tako što ga je skinuo sa konopca ili bilo šta slično niko nije mogao zvanično da potvrdi. Prva saznanja sa mesta gde je dečak pokušao da se ubije govorila su da su zatekli maloletnika kako leži pored drveta sa konopcem, a potom se saznalo da je policiji predočeno da je grana sa koje je sin pokušao da se obesi pukla. Naravno, odmah po dolasku, krenuli su da pomažu mladiću, zajedno sa lekarima hitne.

- U kruševačkoj bolnici nije bio u izolaciji već je sobu delio sa drugim pacijentima. Komunikacija s njim nije bilo moguća mobilnim telefonom, ne zato što nije poneo telefon sa sobom, već što upotreba mobilnih telefona nije bila dozvoljena ni njemu, a preventivno, ni ostalim bolesnicima u sobi gde je ležao - iznosi izvor iz bolnice.

Na svim snimcima, nastalim tokom dijagnostike u Opšoj bolnici Kruševac, kod mladića video se samo manji spoljni hematom. Pacijent je u opštem dobrom stabilnom stanju napustio kruševačku bolnicu. Iako su se neposredno nakon prijave pokušaja samoubistva pojavile informacije da se ne zna ni da li je živ, mladić, na sreću, nijednog trenutka nije bio u životnoj opasnosti.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere Centra "Srce" od 14 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratiti mejlom na vanja@centarsrce.org, kao i preko četa na sajtu www.centarsrce.org. Volonteri razgovaraju s ljudima koji su usamljeni, uznemireni, povređeni, tužni, očajni, nesigurni.

Centar Srce

To je odmah i zvanično potvrđeno u bolnici. Bio je svestan i komunikativan i u sanitetu Hitne pomoći na putu do bolnice.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu, podsetimo, podnelo je prošle nedelje zahtev za pokretanje pripremnog postupka protiv njega i još jednog učenika zbog snimka na kome se vidi da su izmakli stolicu profesorki. Zahtev za postupak, kako je precizirano u tužilaštvu, ide u pravcu krivičnog dela zlostavljanje i mučenje izvršenog u saizvršilaštvu.

Protiv trećeg učesnika događaja i mladića koji je ceo incident u učionici snimao postupak se pokreće pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Trsteniku.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track