OGROMAN PRILIV BOLESNE DECE KOJA ZAVRŠAVAJU NA KISEONIKU! Dr Živković: Roditelji se obično javljaju jer deca NE MOGU DA DIŠU
Foto: Kurir Televizija, Profimedia, Shutterstock

ZABRINJAVAJUĆE!

OGROMAN PRILIV BOLESNE DECE KOJA ZAVRŠAVAJU NA KISEONIKU! Dr Živković: Roditelji se obično javljaju jer deca NE MOGU DA DIŠU

Društvo -

"Pogrešno uspostavljena dijagnoza može trajno oslabiti IMUNITET"

RSV virus je virusna infekcija koja najčešće napada respiratorni sistem male dece, koji je nedovoljno ravzijen i sazreo. Sve je veći priliv bolesne dece, koja završavaju na kiseoniku i ostaju zadržana u bolnicama.

korona, virus, koronavirus
foto: Profimedia

Prof. dr Zorica Živković pedijatar-plumolog iz KBC "Dragiša Mišović" i dr Jelena Divčić, pedijatar, podelile su sa gledaocima Kurir TV stanje u ambulantama i bolnicama, kao i kako da se roditelji nose sa ovom situacijom, ukoliko do infekcije dođe.

- Neprekidan je priliv male dece. Roditelji su obično bili na dva, tri mesta i nema jasnog uspeha u lečenju, ne znaju kako da izleče dete kod kuče- rekla je Živković.

Zorica Živković
foto: kurir tv

Ona je otkrila simptome zbog kojih se roditelji javljaju. Dete ne može da unosi hranu, klonulo je, umorno.

- U boilnici najčešće primamo one koji boluju drugi, treći put. Novorođenčad od 3-9 meseca života. Simptomi su otežano disanje kroz nos, ne mogu da dišu kroz nos i prirodno ne umeju da dišu na usta - ispričala je Živković i nazvala ovaj virus krunom "tripldemije".

03:49

SVE JE VEĆI PRILIV BOLESNE DECE KOJA ZAVRŠAVAJU NA KISEONIKU!

Divčič je rekla da je COVID sad u zaboravu. Deca su se vratila u kolektiv, a problem je nestrpljivost roditelja.

- Roditelji treba da sačekaju dva, do ti dana, pa da onda vode dete kod lekara. Treba da se vratimo prirodi, pa tek onda uvoditi antibiotike - rekla je Divčić.

Jelena Divčić
foto: kurir tv

Učestalo javljanje pacijenata najčešće je zbog streptokokne upale grla. Određeni vrtići su povukli čitave grupe zbog širenja infekcija.

- Imamo decu koja su automatski prenosioci. Poslednje tri četiri nedelje, baš su desetkovani vrtići. Upućujemo ih u bolnice jer nemamo izlaz - rekla je Divičić.

Živković je naglasila dobar uticaj antibiotika koji brzo pomažu, ali ne kada su u slučaju sve upale koje se ne mogu tretirati antibioticima.

- Ako smo u mogućnosti da rano postavimo dijagnozu, samo je to važno, jer onda je lek lako izabrati. U situacijama gde nismo sigurni da je bakterijska infekcija, a iskoristimo sve, onda se daju lekovi u bolnici i jaka agresivna terapija, čime se potpuno i dugoročno uništava imunitet deteta - rekla je Živković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track