OGLASIO SE REM NAKON ODLUKE O OBUSTAVI RADA: Pritisci na članove i zaposlene prerasli u OTVORENE PRETNJE
Foto: Printscreen

saopštenje

OGLASIO SE REM NAKON ODLUKE O OBUSTAVI RADA: Pritisci na članove i zaposlene prerasli u OTVORENE PRETNJE

Društvo -

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je danas odluku o obustavi rada te nezavisne institucije.

REM u saopštenju navodi da su razlozi za tu odluku brojni, ali da su kulminirali činjenicom da je poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta i svih zaposlenih u REM.

- REM je godinama unazad izložen pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora koji direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu. Međutim, nakon što na Кonkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S, pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu. Raspisivanjem konkursa za tzv. petu dozvolu, pritisci su prerasli u otvorene pretnje. Bez obzira na to što je Zakonom zabranjen pritisak na članove Saveta i zaposlene u službama REM u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji pretnje postaju sve snažnije - navodi se u saopštenju.

Na ulazu u zgradu zamenika predsednika Saveta REM, dodaje se u saopštenju, danas je nacrtan kukasti krst uz akronimom REM.

- Ista nacistička simbolika nacrtana je na istom mestu i pre nekoliko meseci. Jasno je kakvu poruku šalju ovakvi simboli. Prividno prikrivene borbom za medijske slobode, crnim ekranima i crnim kukastim krstovima ispisanim na fasadama, ove kvazi-novinarske, kvazi-političke i kvazi-demokratske pošasti prizivaju duhove prošlosti, totalitarizma, jednoumlja, linča i progona. Ovakvi pritisci su u direktnoj suprotnosti s osnovnim demokratskim načelima, koja se zasnivaju na pretpostavci o tolerisanju različitih mišljenja i nezavisnosti institucija. Savet REM apeluje na sve političke činioce kojima je boljitak Srbije preči od ličnih interesa da stanu u odbranu nezavisnosti Regulatornog tela i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonima Republike Srbije - navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track