"STAN NA DAN" U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI KOŠTA 400 EVRA, A STANODAVCI NE PLAĆAJU POREZ! Srbi ne pitaju za cenu, kapaciteti PUNI!
Foto: Shutterstock

Nerealno visoke cene u oglasima

"STAN NA DAN" U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI KOŠTA 400 EVRA, A STANODAVCI NE PLAĆAJU POREZ! Srbi ne pitaju za cenu, kapaciteti PUNI!

Društvo -

U Beogradu se nekretnine za 31. decembar na 1. januar izdaju za 40 evra na periferiji pa sve do visine prosečne srpske plate u centru ili na Novom Beogradu

Oni koji planiraju da dođu u Beograd i tu proslave novogodišnju noć neretko bukiraju ponude "stan na dan". U prestonici se cene zakupa za jednu noć - 31. decembar na 1. januar, kreću od 40 pa sve do 400 evra u luksuznijim kvartovima ili centru grada!

Takozvani "stan na dan" je godinama popularan vid zakupa, a već sada na sajtovima gde se oglašavaju ovakve ponude gotovo da nema slobodnog objekta za doček Nove godine. Kako Kurir saznaje, hotelski kapaciteti su poprilično popunjeni, a takođe su i restorani bukirani.

nekretnine, kirije
foto: Shutterstock

Vlasnici stanova koji izdaju svoju nekretninu "na dan" rešili su da iskoriste ovu situaciju, kao i masovni dolazak Rusa i Ukrajinaca, za koje se ispostavilo da su dobre platiše, i da podignu cenu tokom praznika. Na popularnim sajtovima traži se za stan na dan na Novom Beogradu od 40 kvm, sa jednom spavaćom sobom, kuhinjom i kupatilom, 40.754 dinara. A ima i onih koji idu i do 55.000 dinara.

I sve bi to bilo u redu, svaka roba ima svoga kupca, ali više od 90 odsto tih stanodavaca ne plaća porez niti se igde u platnom prometu beleži da su uzeli novac od klijenata.

Agent za nekretnine Milić Đoković kaže za Kurir da cene variraju u tolikom rasponu upravo zbog toga što se kao "stan na dan" izdaju i garsonjere i stanovi i studija i apartmani.

- Mi u Srbiji nismo jasno razgraničili te pojmove i sve ih podvodimo pod jednim, što nije ispravno. Verovatno ima i dosta skupih stanova na dan, a naročito za tu novogodišnju noć, međutim većina njih ima i veće kapacitete, odnosno broj ležajeva. Takođe, na cenu utiče i sama opremljenost stana i to da li ima džakuzi, što privuče ljude - navodi Đoković i dodaje:

Milić Đoković
foto: Printscreen

Bile njive do juče, a sad se naselje proširilo

U Mirijevu kirija za stan od 60 kvm čak 750 evra

Jedan oglas za stan je zapao za oko korisnicima društvenih mreža, koji su ga delili i nisu mogli da se načude tolikoj ceni, a mnogi su žestoko kritikovali.

- Izdajem 2,5 stan 60 plus 10 kvadrata terasa, na odličnoj i mirnoj lokaciji u Mirijevu 2. Namešten, stvari i uređaji su novi. Zgrada je nova, uredna i čista - naveo je između ostalog stanodavac uz dodatak da je cena kirije 750 evra i da je depozit obavezan.

- Ono što bih ja savetovao svima koji su u potrazi za ovakvom vrstom najma jeste da dobro prouče oglas, jer ima i dosta prevara. Treba videti da li stanodavac nudi parking mesto, a prioritet je raspitati se o higijeni, da li ima čistih peškira, da li je sve dezinfikovano. Džaba džakuzi u stanu ako je pre tog stanara bilo 15 ljudi unutra i posle toga nije dezinfikovano.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

00:33

Agent za nekretnine pojasnio situaciju podizanja cena: Vlasnici preferiraju Ruse jer oni ne pitaju za cenu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track