DOMINACIJA SRPSKIH LEKARA: "Dedinje" oborilo svetski rekord! EVO U ČEMU SU SADA NAJBOLJI NA SVETU!
Foto: Privatna Arhiva

SVAKA ČAST

DOMINACIJA SRPSKIH LEKARA: "Dedinje" oborilo svetski rekord! EVO U ČEMU SU SADA NAJBOLJI NA SVETU!

Društvo -

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” upravo je oborio još jedan svetski rekord - izveli su 17 TAVI procedura u jednom danu.

Ovo je treći put da "Dedinje" staje na tron, a za razliku od prethodan dva puta, kada je obaran evropski rekord, sada je pao i svetski po broju zamena aortnog zalistka na srčanom mišiću koji su izveli u jednom danu.

Najpre su početkom martu izveli 10 TAVI procedura, čime su izjednačili evpaski rekodr sa čuvenom klinikom u Lajpcigu. A potom su krajem marta i prestigli Lajpcig i izveli 13 TAVI procedura. Sada su oborili sopstveni rekord ' 17 procedura!

U duhu obaranja evropskih, ali i sopstvenih rekorda, Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” nastavlja da niže uspehe obarajući, ovog puta, onaj najveći - svetski, saopštio je Institut obaveštavajući javnost o 17 TAVI procedura.

Ovo je još jedan veliki dan i radost za sve zaposlene, celu srpsku medicinu i pacijente što će njihov život, ne samo produžiti, već ga učiniti i značajno kvalitetnijim. Izvanredni stručni timovi, za deset sati, nadmašili su i rekord koji su postavili kao izazov kolegama, kada su krajem ovog marta oborili evropski rekord, kojim su prestigli i čuvenu lajpcišku kliniku, koja je do tada držala rekord sa 10 TAVI procedura urađenih u jednom danu. Sedamnaest pacijenata je dobilo novi aortni zalistak koji se sastoji od stenta u kome se nalaze listići od svinjske srčane maramice.

Institut Dedinje, Dedinje, doktori
foto: Privatna Arhiva

-Prošli ponedeljak, 05. decembar 2022. godine ostaće upamćen u srpskoj medicini, jer je oboren sopstveni evropski rekord po broju velikih operacija na otvorenom srcu (operacije sa upotrebom mašine za vantelesni krvotok), kada je ,,Dedinje“ svoj vlastiti rekord od 21, popeo na 25 takvih operacija. Danas smo sa radošću, u dobrom opštem stanju, ispratili svojim kućama sve pacijente koji su tada operisani. Mi u ,,Dedinju“ ne mirujemo, jer danas ,,udaramo“ na svetski rekord, odnosno najveći broj urađenih procedura u jednom danu - sa ponosom ističe prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta i dodaje da je ,,Dedinje“ do sada bio evropski rekorder u toj oblasti, a danas su institutski timovi izveli sedamnaest uspešnih procedura kod pacijenata starosti od 74 do 85 godina, čije je vitalne indikacije potvrdila komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije.

- Ovaj miniinvazivni zahvat podrazumeva da se bez skalpela, otvaranja grudnog koša i zaustavljanja rada srca pacijentu menjaju oboleli zalisci „protezama” napravljenim od svinjske srčane maramice. Bolest aortnog zalistka, odnosno aortna stenoza, podrazumeva izuzetno tešku kliničku simptomatologiju. Pacijent ima gušenje i ,,glad“ za vazduhom, bolove u grudima, nesvestice i, neretko, naprasnu srčanu smrt. Aortni zalistak je jedna vrsta ventila koja se nalazi između leve srčane komore i najveće arterije u našem organizmu – aorte. Zato je ta klinička slika toliko teška i zato je zamena aortnog zalistka klasičnom kardiohirurgijom izuzetno komplikovana po pacijente. Rezanje grudne kosti i ,,stavljanje“ srca u mirovanje pomoću mašine za vantelesni krvotok i njegovo ponovno vraćanje sa pumpe u ,,prirodan“ rad, predstavlja veliki operativni rizik za ove pacijente, a i postoperativni tok je veoma težak i nosi sa sobom neizvesnu prognozu. Za takve bolesnike TAVI procedura je neprocenjiv dar - kaže dr Darko Boljević, rukovodilac TAVI programa u Institutu za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“.

Dr Mihailo Farkić navodi da se TAVI procedurom kod tako rizičnih pacijenata smrtnost smanjuje za 50 odsto i da svaki lekar mora biti sertifikovan za ovaj zahvat koji traje oko sat vremena.

-Svaka proteza, koja se, inače, sastoji od metalnog dela i biološkog materijala svinje ili govečeta, pravi se pojedinačno i prilagođava pacijentu. Tokom procedure, na najednostavniji način, ulazimo kateterima kroz preponsku arteriju, slično koronarografiji, odnosno ugradnji stentova. Na vrhu katetera nalazi se valvula koja je pravljena od goveđe ili svinjske srčane maramice i poput ,,kišobrana“ implantiramo je na mesto oboleleog zalistka. Takvi pacijenti se u bolnici zadržavaju dva do tri dana, a onda oporavljeni odlaze svojim kućama, porodici i društvu – objašnjava dr Farkić.

Institut Dedinje, Dedinje, doktori
foto: Privatna Arhiva

Ova metoda se u svetu koristi već od 2002. godine. Međutim, njena upotreba u Srbiji započela je ponovnim povratkom prof, dr Milovana Bojića na čelo Instituta ,,Dedinje“.

-Pre nekoliko godina, započeli smo komercijalni razvoj ovog programa, uz pomoć i razumevanje pojedinih kompanija čije su valvule pacijenti morali da plaćaju iz sopstvenih sredstava. Na takav način, oni su bili pošteđeni ,,lutanja“ po svetu u potrazi pomoći u stranim svetskim bolnicama, a naši doktori su dobili mogućnost da stiču trening ruku, razvijajući ideje. Osim stručnog lekarskog tima, u postizanju ovog uspeha, veoma je važna i država, koja je omogućila izgradnju nove zgrade ,,Dedinje 2“, kao i Fond za zdravstveno osiguranje, koji je prepoznao značaj ove procedure za pacijente i prihvatio da je finansira iz državne kase, pa je sada pacijenatima dovoljna samo zdravstvena knjižica – ističe prof. Bojić.

Vrhunski tim lekara koji izvode TAVI proceduru ne kriju zadovoljstvo zbog rezultata vrednih svetske pažnje, ali ističu da cilj nisu samo brojke koje ih stavljaju na svetski tron, već ovakvim zbrinjavanjem velikog broja obolelih, zapravo žele da što pre pomognu pacijentima koji se nalaze na listama čekanja, da im olakšaju muke i daju šansu za bolji i duži život. Ovaj podvig mogu da urade samo velike svetske kuće, pre svega, izuzetno dobro organizovane, sinhronizovane, dobro vođene i rukovođene odličnom logističkom podrškom. Ovaj svojevrstan podvig izveo je institutski tim lekara u kojem su učestvovali interventni kardiolozi, radiolozi, kardiohirurzi, vaskularni hirurzi, anesteziolozi, biohemičari, transfuziolozi, sjajne medicinske sestre, instrumentarke, tehničari i bolničarke. Među njima su bili prof. dr Dragan Sagić, interventni kardiolozi dr Darko Boljević, dr Mihailo Farkić, dr Saša Hinić, doc. dr Milan Dobrić, dr Dragan Topić, dok je ehokardiografiju vodila prof. dr Aleksandra Nikolić.

Milovan Bojić
foto: Dragana Udovičić

-Velika mi je čast da budem na čelu ustanove koja ima ovakav kadar, koja osvaja i postiže ovakve izvanredne rezultate i sa lakoćom usvaja svetska znanja i veštine, koja se bavi naukom prepoznatom od Svetske banke i najveći centri moći u Evropi i svetu – s ponosom ističe prof. Bojić.

Institut Dedinje, Dedinje, doktori
foto: Privatna Arhiva

"Dedinje" je na još jednoj listi evropski rekorder. Pre samo sedam dana izveli su 25 operacija na otvorenom srcu,čime su tada oborili sopstveni evropski rekord iz marta ovde godine kada su izveli 21 operaciju na otvorenom srcu.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track