PRETUKLI SU MI UNUKA U SVLAČIONICI, ŠUTIRALI GA I PESNICAMA UDARALI U GLAVU: Baka iznela jezive detalje vršnjačkog nasilja
Foto: Profimedia

JEZIVO

PRETUKLI SU MI UNUKA U SVLAČIONICI, ŠUTIRALI GA I PESNICAMA UDARALI U GLAVU: Baka iznela jezive detalje vršnjačkog nasilja

Društvo -

Baka učenika OŠ "Đura Jakšić" iz Čuruga tvrdi da je njen unuk žrtva vršnjačkog nasilja od prvog razreda i da svake nedelje iz škole dođe preplašen i s povredama

Moj unuk ide u osmi razred Osnovne škole "Đura Jakšić" u Čurugu i žrtva je vršnjačkog nasilja još od prvog razreda. Svake nedelje bar jednom dođe iz škole preplašen i s vidljivim povredama na telu od batina koje dobija od pojedinih učenika, tvrdi za Kurir baka četrnaestogodišnjeg učenika.

- Poslednje u nizu jezivo maltretiranje je bilo prošlog četvrtka, kada je iz škole, iz popodnevne smene došao sa oteklinom na nadlaktici, premlaćen, sa glavoboljom zbog snažnih udaraca u glavu, a žalio se na bolove u rukama.

Nakon poslednjeg časa fizičkog vaspitanja nekoliko učenika iz odeljenja je bilo s njim u svlačionici. Oni su ugasili svetlo, zatvorili vrata i krenuli da ga mlate rukama i šutiraju nogama po celom telu i glavi. Jedva se odbranio. Došao je iz škole isprepadan i uplakan. Zbog povreda koje sam videla na njegovom telu odmah smo ga odveli kod lekara.

Tinejdžer
foto: Profimedia

Doktor je obavestio nadležnu policijsku stanicu o svemu jer je unuk ispričao da je pretučen u školi - priča nam zabrinuta baka, koja je inače i dečakov staratelj odmalena, i dodaje:

- Ovo je bio vrhunac dosadašnjeg maltretiranja koje je trpeo u školi. Toliko smo izbezumljeni da smo razmišljali i da dete ispišemo iz škole. On ne trpi samo fizičko nasilje nego i psihičko, koje se vuče godinama i koje je uticalo i na njegovu psihu.

Baka navodi i da se dešavalo da unuk iz škole dođe s podlivima, raskrvavljen, te i da posle toga nekoliko dana ne može da se smiri i ode na časove:

- Morala sam da ga vodim i kod psihologa u Novom Sadu jer mi je i sam više puta ponavljao da ne želi više da se vraća u tu školu. Nasilje i probleme sam uvek prijavljivala školi i više puta išla i kod direktorke na razgovor.

Ono što znam jeste da su ti nasilnici uvek išli na razgovor kod psihologa i pedagoga, ali se ta situacija smiri samo na nekoliko dana i onda opet krene pakao za mog unuka. Iz škole mi kažu da tu ima nekoliko problematičnih učenika koji maltretiraju ostale đake.

Dete ostalo bez zuba

Majka nasilnika psovala žrtvu

Nakon vršnjačkog nasilja koje se desilo u jednoj osnovnoj školi na Paliluli 2. decembra, kada je učenik osmog razreda udario četrnaestogodišnjeg dečaka i polomio mu zube posle nastave, Ana Budak, pravna zastupnica žrtve, kaže za Kurir TV da će podneti krivičnu prijavu protiv maloletnika, ali i da će razmotriti da li će tužiti i njegovu majku zbog diskriminacije na verskoj osnovi.

Ana Budak, advokat
foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

- Majka maloletnog lica zvala je majku mog klijenta, dakle oštećenog i žena je pretila i psovala. Izvršila je diskriminaciju po verskoj osnovi i trenutno razmišljamo da li ćemo tužiti i majku - rekla je Budak.

Nije u redu da zbog nekolicine njih ispaštaju nedužna deca, koja gube volju da pohađaju nastavu i padaju u depresiju. Adekvatne kazne za njih do sada očigledno nije bilo jer neki još nisu napunili 14 godina, a do tada su svi zaštićeni i očigledno mogu da rade šta žele.

Direktorka škole Željka Vojinović potvrdila je za Kurir da je u četvrtak došlo do vršnjačkog nasilja u svlačionici u školi.

Zbog povreda i traume

Povređeni dečak još ne ide u školu

- Unuk i dalje ne ide u školu, jer ne samo što je preplašen i ne želi da se vrati na časove u toj zgradi, već i ima opravdanje lekara da zbog povreda ostane kod kuće - tvrdi baka.

- Škola postupa po protokolu, radimo i procesuiramo sve što se tiče borbe protiv diskriminacije, zlostavljanja i maltretiranja. Za detalje ćemo se izjasniti kad se proces završi - kratko je poručila Vojinovićeva.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

00:48

VRŠNJAČKO NASILJE SE DOGAĐA SVAKODNEVNO! Stručnjaci imaju eventualno rešenje! Premalo zaposlenik, a prevelika tolerancija na teror

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja