DRŽAVA PLAĆA ODŠTETU GERI KOJI JE GREŠKOM PRIMIO DVE RAZLIČITE VAKCINE PROTIV KORONE: Evo koliko para očekuje muzičar iz Vranja
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

KURIR SAZNAJE

DRŽAVA PLAĆA ODŠTETU GERI KOJI JE GREŠKOM PRIMIO DVE RAZLIČITE VAKCINE PROTIV KORONE: Evo koliko para očekuje muzičar iz Vranja

Društvo -

Slađan Antić iz Vranja, poznatiji kao Gera, ući će u anale srpskog zdravstva jer je na sudu dobio odštetu od 180.000 dinara za pretrpljeni strah nakon što je na početku imunizacije u Srbiji greškom primio dve različite vakcine protiv korone, saznaje Kurir.

Presuda Osnovnog suda u Vranju doduše je prvostepena, a druga strana, u ovom slučaju Zdravstveni centar Vranje i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" imaju rok od osam dana od prijema presude da ulože žalbu.

Iako je prvostepena, što ne znači i konačna, svakako je istorijska.

Gera je primio prvu dozu "Fajzerove" vakcine 28. januara 2021, a potom je kao drugu dozu greškom dobio kinesku "Sinofarmovu" vakcinu 18. februara 2021.

Slađan Antić Gera
Slađan Antić Gerafoto: Privatna Arhiva

- Zadovoljan sam. Ovo mi je, pre svega, moralna satisfakcija, izgurao sam ono što sam hteo - kaže za Kurir muzičar Gera i dodaje da pare, na koje inače mora da čeka do pravosnažnosti presude, ako bude potvrđena istovetna, ne zna na šta će potrošiti.

Advokat Mladen Vasić
Advokat Mladen Vasićfoto: Printscreen

Gerin advokat Mladen Vasić, koji je danas primio presudu, za Kurir najpre ističe da je reč o nepravosnažnoj presudi.

- Po njoj su solidarno Zdravstveni centar Vranje i Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" obavezani da tužiocu Slađanu Antić iz Vranja na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenog straha isplate iznos od 180.000 dinara sa zateznom kamatom od 24. novembra 2022, pa do konačne isplate. Uz to dužni su da u istom roku, osam dana od prijema opravka presude, isplate i parnične troškove od 89.300 dinara - objašnjava za Kurir Vasić.

Osnov za ovakvu presudu, navodi Vasić, bio je to što u to vreme, kada su tek stigle nove vakcine protiv koronavirusa, zapravo nije bilo nikakvih informacija.

Mirsad Đerlek
foto: Printscreen RTS

- Slađan je bio uplašen šta će biti s njim, da li će se nešto iskomplikovati, da li umesto da ga zaštite od bolesti te različite vakcine mogu da mu donesu neku bolest i doživotno oštete zdravlje. Još kada je sasvim dobronamerno počeo da ga zove svaki dan državni sekretar dr Mirsad Đerlek, tek mu nije bilo dobro. Pomislio je šta će s njim biti. A dr Đerleku svaka čast. On je tokom ovog procesa bio i svedok i u sudu u Beogradu dao je izjavu - kaže Vasić i dodaje da je sada drugo vreme i sve je poznato, pa čak i preporučeno mešanje vakcina.

Pošto je presuda prvostepena, dodaje advokat Vasić, druga strana ima rok od osam dana na pravo žalbe Višem sud u Vranju.

BUSTER "IZMIŠLJEN" ZBOG GERE

Nekoliko meseci posle Gerinog slučaja u Srbiji su uvedene buster doze vakcina, a time i dozvoljeno, pa čak i preporučeno, mešanje vakcina različitih proizvođača i različitih platformi na kojima su napravljene radi bolje zaštite. Od tada po Vranju kruži anegdota da je buster izmišljen zbog Gere.

KAŽE DOKTOR: "OVA KINESKA JE ODLIČNA"

- Odlazim na punkt za vakcinaciju, igrom slučaja poznajem lekara, lepo su me primili, razgovarao sam s doktorom, došla je sestra i dala mi vakcinu. Doktor je rekao da je dobro što sam je primio jer je znao da sam preležao koronu u julu. "Ova kineska je odlična", kazao je. Iznenađeno sam pitao otkuda kineska kad sam prvu dozu primio Fajzerovu i tu je nastao metež - ispričao je svojevremeno Gera, kome je posle tog saznanja skočio šećer, imao je bolove u grudima...

Kurir.rs/Jelena S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track