KO SME DA NAM TRAŽI PODATKE I ŠTA NIKAKO NE RADITI U ONLAJN KUPOVINI? Marinović: Sve piše na ovom mestu, ali to MALO KO ČITA
"Lične podatke možete zaštiti samo vi, na vreme!", Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

pre svega, oprez!

KO SME DA NAM TRAŽI PODATKE I ŠTA NIKAKO NE RADITI U ONLAJN KUPOVINI? Marinović: Sve piše na ovom mestu, ali to MALO KO ČITA

Društvo -

DA

Šta su naša prava kada je reč o zaštiti podataka o ličnosti na inernetu? Ko ima prava da prikuplja naše podatke i zašto ih prikuplja?

Ovo su samo neka od pitanja na koje je odgovorao gost u jutarnjem programu Redakcija Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Na pitanja o svrsi prikupljanja podataka na inetrnetu i da li su kompanije dužne da nas obaveste o svemu tome, Marinović je objasnio:

- Sve smo svesniji. Trudimo se kao državni organ da podignemo svesnost na određeni nivo, tribinama i obukama, konferencijama u raznim gradovima i opštinama, svest se polako diže, ali nikad nije na dovoljnom nivou - rekao je.

Mladi su najviše na udaru, jer ne čitaju politiku privatnosti.

- Pričitajte uvek politiku privatnosti, i onda ćete znati kako prikupljaju vaše podatke i kako da vi zaštitite vaša prava - rekao je.

04:32

DA LI ĆETE DATI SVE LIČNE PODATKE APLIKACIJI I PROVAJDERU? Marinović: Niko vas ne može zaštiti kao vi SAMI SEBE

Dao je puteve odbrane i šta ljudi treba da znaju.

- Prvi nivo odbrane ličnih podataka nije ni poverenik nego mi sami. Da li treba da damo sve podatke koji nam se traže? Ako sam naručio neku hranu onlajn, logično je da ću ostaviti neke podatke, ali ne i matični broj, ne sve lične podatke, broj računa - upozorio je.

Na upite voditelja da li su kompanije koje posluju na internetu iskrene, Marinović je naveo Načelo poštenja i transparentnosti koji nalaže kompanijama da, ako žele da obrađuju podatke moraju da istaknu politiku privatnosti.

Kako je Gugl skoro objavio da više neće koristiti podatke koje je prikupljao putem interneta, Marinović je rekao da to nije garancija da više neće.

- Objavio je da više neće, što znači da su do sad koristili, ali ne znači da neće i dalje! - rekao je.

Dao je primere koje svi moraju znati.

- Nisu isti stepeni zaštite na svim provajderima. Stepen zaštite je kod provajdera koji imaju pravnu zaštitu u Srbiji. Fejsbuk i sve njihove platforme nemaju predstavnika u Republici Srbiji, ne možete biti zaštićeni, onda morate da idete mukotrpnim putem da idete u Kaliforniju, ili gde je već ta firma- istakao je on.

Google
foto: Shutterstock

- Imao sam primer jedne naše sugrađanke koja je htela da skine određeni sadržaj sa you tube platforme, koji je sama okačila. Pokušavala je preko svih predstavnika za EU i ništa, čim je određen predstavnik Google-a u Srbiji, sadržaj je skinut. - rekao je i nastavio.

- Zavisi od toga u čemu se sastoji kršenje zakona, Najteža mera koju mi izričemo je trajna zabrana kršenja obrade podataka na ta način - kazao je i rekao šta to znači sledećim primerom.

- Na primer na ulasku u neke teretane tražili su otisak prsta. Mi smo rekli da to ne može da nema pravnu osnovu za uzimanje biometrijskih podataka - rekao je.

Ko sme da nam traži lične podatke?

- Zavisi od pravnog osnova, niko osim policije nema pravo da vam traži ličnu kartu. Vi pokazujete ličnu kartu, ali moraju i da vam je vrate - rekao je on.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja