ŠUMADIJSKI OBIČAJ ZA BOŽIĆ DONEĆE SREĆU U VAŠ DOM! Ove običaje nikako ne zaobilazite jer od njih zavisi CELA GODINA
Foto: Shutterstock

kurir tv

ŠUMADIJSKI OBIČAJ ZA BOŽIĆ DONEĆE SREĆU U VAŠ DOM! Ove običaje nikako ne zaobilazite jer od njih zavisi CELA GODINA

Društvo -

Svečano praznično veselje traje od Nikoljdana, 19. decembar, pa sve do Savindana, 27. januar.

Uoči praznika, Vukašin Grozdanić je pripremio izvanredne radosne priče.

Prvo je započeo sa Nikoljdanom, odnosno pričom koja se dogodila u njegovoj kući.

Vukašin Grozdanić
foto: Kurir televizija

Naime, kada su pristizali gosti njegov deda ih je dočekao. Međutim, jednu gospođu nije mogao u potpunosti da prepozna, pa su oni nekoliko trenutaka ćutali i gledali se. Tada je deda rekao njoj "srećna Vam slava!", a ona je odgovorila "hvala, poslužite se".

- Slavlje kreće dan uoči Božića, odnosno na badnji dan, kada muškarci rano ujutru idu po badnjak i ostavljaju ga ispred kuće. Prvi muškarac koji uđe u kuću za Božićno jutro, zove se položajnik, a veruje se da će donositi sreću u porodici tokom godine - podsetila je Vojnović, iz OKUD "Branko Radičević".

U Šumadiji ima običaj da se sve pozajmljeno do Božića mora vratiti, kako ne bi došlo do svađi i prekida prijateljstva.

Pred samo zoru, na badnji dan, pred seču badnjaka trebalo bi se okrenuti ka istoku, pomoliti se tri puta i pomenuti Boga, svoju slavu i Božić. Iz tri hica se treba iseći badnjak, a ono što sekira ne preseče, mora se odlomiti rukama.

01:28

OBIČAJI ZA PRAZNIKE KOJI ĆE UNETI RADOST U VAŠ DOM! Vukašin Grozdanić vas upoznaje sa pričama i verovanjima uoči Božića!

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track