SRBIJA JE ZVANIČNO RAME UZ RAME SA SVETSKIM SILAMA! Stručnjak skrenuo pažnju: OVO SU TENDENCIJE U PROIZVODNJI SRPSKE ARTILJERIJE!
Foto: Kurir TV, Dado Đilas

KURIR TV

SRBIJA JE ZVANIČNO RAME UZ RAME SA SVETSKIM SILAMA! Stručnjak skrenuo pažnju: OVO SU TENDENCIJE U PROIZVODNJI SRPSKE ARTILJERIJE!

Društvo -

Srbija pravi superhaubicu, kalibra 155 milimetara, koja će hirurški precizno gađati ciljeve na daljinama i do 70 kilometara.

Ubojiti top je kompletno proizvod domaćih stručnjaka i biće, između ostalog, jak izvozni adut naše namenske industrije.

Povodom obrazloženja o naoružanju i ciljevima Srbije, gost u "Redakciji" bio je Aleksandar Lijaković, pomoćnik direktora "Jugoimport SDPR-a".

Aleksandar Lijaković
foto: Kurir televizija

Prvo se osvrnuo na retroperspektivu naoružanja, kao i na tendencije srpske vojne industrije.

- Tendencije su intezivan razvoj naoružanja i vojne opreme. Harmoničan razvoj, koji obuhvata razvoj i naoružanja i municije, koji će zajedno činiti sistem. Artiljerija predstavlja jednu od najvažnijih oblasti naoružanja koja su u Srbiji razvijena. Sve to je počelo 1853. kada se u Kragujevcu oformilo najstarije industrijsko preduzeće i prva fabrika naoružanja u Srbiji i na Balkanu. Takođe, tokom bivše Jugoslavije, prozivodnja artiljerije je bila dosta moćna po NATO, a nakon toga i po ruskim standardima. Osamdesetih godina imali smo skok sa "Nora" A 152 mm i prvim prototipom "Nora" B - rekao je Lijaković, pa dodao:

- "Nora" B je bio prvi u svetu sistem oružija tipa haubice na kamionskoj šasiji 8x8. Kasnije je Jugoimport SDPR-a prepoznao značaj tog sistema za izvoz i domaće potrebe. 2002. godine smo potpisali prvi ugovor sa inostranim partnerom i razvili moderizovanu verziju "Nora" B.

Nakon toga, Lijaković se osvrnuo konkretno na model superhaubice, koji će biti precizan u milimetar u razdaljini do 70 kilometara.

00:53

SRBIJA JE ZVANIČNO RAME UZ RAME SA SVETSKIM SILAMA! Stručnjak skrenuo pažnju: OVO SU TEDENCIJE U PROIZVODNJI SRPSKE ARTILJERIJE!

- Tu se radi o jednom nastavku u kontinuitetu razvoja artiljerije. Dosad smo sa razvojom, sa "Nora" konkretno, po prvi put ušli među globalne igrače u oblasti razvoja artiljerije. Stali smo potpuno rame uz rame sa svetskim proizvođačima u ovoj oblasti. Prošle godine na takmičenju u Americi, "Nora" je bila rame uz rame sa 3 vodeća svetska proizvođača i pokazali smo veliku efikasnost.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track