"PETAK 13. JE DAN POSVEĆEN MRTVIMA!" Etnolog otkriva šta na ovaj dan NIKAKO NE TREBA RADITI (VIDEO)
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

ako neko nije primetio, danas je taj dan

"PETAK 13. JE DAN POSVEĆEN MRTVIMA!" Etnolog otkriva šta na ovaj dan NIKAKO NE TREBA RADITI (VIDEO)

Društvo -

Zahvaljujući nizu događaja koji su se dogodili baš na petak 13. mnogi smatraju da je taj dan proklet i posvećuju posebnu pažnju izbegavanju nesreća ukoliko se dan i datum poklope. Ipak ima i onih koji se vode nekim drugim verovanjima i nisu sujeverni.

Ukoliko je neko od vas propustio da primeti, danas je petak 13. Mnogi smatraju da je ovo najbaksuzniji dan u godini, a jedino gore od toga može da bude da u jednoj godini više petkova padne upravo 13-og u mesecu.

Petak 13
foto: Profimedia

Psiholozi su čak osmislili dijagnozu za osećaj nelagode na ovaj dan – paraskavedekatriafobija ili strah od petka 13. A različite su priče o početku sujeverja na ovaj dan.

Dr Vesna Marjanović, etnolog, gostovala je u jutarnjem programu Kurir televizije otkrila je šta nikako ne bi trebali da radimo na ovaj dan, ali i kako su priče o ovom ozoglašenom danu počele.

- Sve u ono ušta sebe ubedimo to zaziva posebno psihološko stanje i taj strah počinje da vlada nama i nešto se može dogoditi. To su psiholozi veoma dobro analizirali. Kod nas neparni brojevi nikada nisu imali loše značenje. Parni su povezani sa htonskim bićima, sa precima i kultom mrtvih. To nam je import sa zapada i to traje već poprilično dugo - rekla je Marjanović i dodala:

03:59

PETAK 13. JE DAN POSVEĆEN MRTVIMA! Etnolog otkrio šta na ovaj dan NIKAKO NE TREBA RADITI

- Petak je inače dan kada je Isus Hrist razapet. Dakle, dan koji je posvećen mrtvima. Ta već veza sa donjim svetom prouzrokuje nešto nečisto. Još kada padne broj 13, a dolazi nam iz zapadne kulture onda se mi tog spoja uplašimo.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track