DEČAKU (13) IZ PIROTA KOJI JE RANJEN U LOVU METAK ZAKAČIO AORTU: Pre dva dana je opet progovorio, EVO ŠTA KAŽE DOKTORIMA
Foto: Privatna Arhiva

Spasen život deteta

DEČAKU (13) IZ PIROTA KOJI JE RANJEN U LOVU METAK ZAKAČIO AORTU: Pre dva dana je opet progovorio, EVO ŠTA KAŽE DOKTORIMA

Društvo -

Dečak (13) koji je minule nedelje ranjen u lovu u blizini Pirota nije više životno ugrožen pošto je operisan u UKC Srbije u Beogradu, gde mu je ugrađen stent u aortu koju je, kao saznajemo, zakačio metak. On je i dva dana nakon te operacije, opet počeo da priča i razgovara s osobljem Urgentnog centra, gde je smešten.

0639701873, lov, lovac
foto: Maxim Kiselev / TASS / Profimedia

- Nakon što je dečak operisan u Pirotu, gde je odmah odrađena hirurška intervencija na jetri, a potom mu je u Nišu odstanjen hematom sa mozga, ali i urađena drenaža krvi izu pluća, koja su se napunila krvlju usled pucanja plućne maramice, morao je da bude prebačen u Beograd. Na kontrolnom skeneru u UKC Niš ispostavilo se da je metak zakačio i grudnu aortu i tu je počela nova drama, odmah je u noći između ponedeljka i utorka prebačen u Urgentni centar u Beogradu, gde je hitno dogovoreno da tim stručnjaka sa Klinike za vaskularnu hirurgiju UKC Srbije hitno izvede tzv. TEVAR proceduru, što podrazumeva ugrađivanje endovaskularnog stenta u grudnu aortu jer je dete bilo životno ugroženo - kaže naš izvor i dodaje da se ta procedura u čitavoj Srbiji jedino radi na Klinici za vaskularnu hirirgiju UKC Srbije.

Urgentni Centar, Urgentni centar, UC Srbije, Hitna Pomoć, Medicinari, Zdrastveni Radnici, Urgentni
foto: Ana Paunković, Ilustracija

Operacija je prošla u redu, a dva dana posle nje dečak je počeo i da priča, što do tada nije mogao najverovatnije zbog stresa koji je preživeo.

- Ne priča o nesreći, ali zna kako se zove i sve podatke o sebi, tako da je tu sve u redu. U ovoj nesreći i spasavanju života deteta koje je imalo brojne teške povrede presudio je odličan i timski rad počev od pirotske bolnice, gde mu je hirurški sanirano krvarenje u jetri, preko UKC Niš gde su operisali hematom na mozgu, a sredili i pluća, pa do UKCS gde je sređena aorta - priča naš izvor.

Podsetimo, nesreća se dogodila u nedelju tokom lova u ataru sela Vlasi nedaleko od Pirota, a dečak je imao prostrelnu ranu u predelu butine, povrede grudnog koša, stomaka i glave.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track