URUČENA NAGRADA NOVINARKI KURIRA JELENI S. SPASIĆ: Prestižno priznanje za reportažu Otadžbina ispred svega
Foto: Nenad Kostić

URUČENA NAGRADA NOVINARKI KURIRA JELENI S. SPASIĆ: Prestižno priznanje za reportažu Otadžbina ispred svega

Društvo -

Jeleni S. Spasić, novinarki Kurira, danas je uručena nagrada "Ivan Marković" za 2022. za reportažu "Otadžbina ispred svega", koju povodom Dana Medija centra "Odbrana" dodeljuje Uprava za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Na svečanosti u Domu Vojske Jeleni S. Spasić nagradu je uručio državni sekretar Nemanja Starović. Žiri, kojim je predsedavao rukovodilac Grupe za informisanje Uprave za odnose s javnošću, potpukovnik Aleksandar Petrović, obrazložio je da se reportaža Jelene S. Spasić, objavljena 25. septembra u dnevnom listu Kurir, posebno izdvojila u konkurenciji 13 radova, jer je "prijemčiv i slikovit izraz doživljaja jednog dana osnovne obuke najmlađih kadeta Vojne akademije u somborskoj kasarni 'Aerodrom'".

foto: Nenad Kostić

- Autorka vešto dočarava emocije momaka i devojaka koji su se tek otisnuli na višegodišnji, trnovit put do zvanja oficira Vojske Srbije. Njihove prve korake u vojničkim čizmama, susret s naoružanjem, taktičkom i strojevom obukom, Jelena Spasić opisuje jednostavnim i efektnim jezikom uspevajući da čitaocima, izjavama svojih sagovornika, prenese snažnu poruku patriotizma i posvećenosti budućem pozivu - kaže se u obrazloženju žirija.

Jelena Spasić, Otadžbina ispred svega, tekst u Kuriru
foto: Kurir

Nagrađeni tekst iz Kurira možete čitati OVDE

Jelena S. Spasić zahvaljuje na nagradi i ističe da joj je čast da dobije nagradu sa imenom kolege koji je profesionalno i dostojanstveno obavljao novinarski posao.

- Kad smo videli vest da kadeti prve godine Vojne akademije odlaze na jednomesečnu osnovnu obuku, rešili smo da uradim reportažu iz kasarne "Aerodrom" jer smo želeli da vidimo kako će ta deca, a svi jedva da su malo više od punoletnih, "preživeti" blato, kasarnu, zahtevnu vojničku obuku... Mnogi od njih prvi put se sreću s vojskom, a svi će biti akademski građani, elita ove zemlje, i svi moraju da krenu iz prašine. Međutim, posle nekoliko sati boravka u kasarni shvatite da ti mladi ljudi žive za ideale i gaje prave vrednosti, što je danas retko, i da im ništa nije teško. I zato ih treba obrazovati i negovati da budu i svoji i naši, a za budućnost svih - kaže Jelena, upućujući zahvalnost foto-reporteru Damiru Dervišagiću, kolegi bez čijih sjajnih fotografija njena reportaža ne bi bila potpuna.

1 / 5 Foto: Nenad Kostić

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track