DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: U UN imena 4,8 miliona žrtava
Foto: Beoinfo

U borbama je život izgubio 231 sovjetski vojnik

DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: U UN imena 4,8 miliona žrtava

Društvo -

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, ustanovljen na dan kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi Aušvic-Birkenau, obeležava se u Srbiji i širom sveta.

U Njujorku će biti otvorena izložba "Knjiga imena žrtava Holokausta Jad Vašem" koja abecednim redom navodi imena svake od približno 4.800.000 žrtava koje su trenutno dokumentovane i potvrđene.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN, a u znak sećanja na dan kada su vojnici Crvene armije 27. januara 1945 oslobodili Aušvic sa 7.500 zatvorenika.

U borbama je život izgubio 231 sovjetski vojnik.

Opredeljujući se za dan oslobođenja Aušvica, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je više od šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda, a Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor "Crveni Krst" u Nišu, neka su od masovnih stratišta nevinih žrtava.

Nacistički koncentracioni logor za masovno uništenje stanovništva Aušvic u Poljskoj osnovan je 1940. godine. Za pet godina koliko je postojao, do oslobođenja 27. januara 1945. godine bio je fabrika smrti u koju je nacistička Nemačka deportovala 1.300.000 ljudi.

Procenjuje se da je u Aušvicu ubijeno 1.100.000 ljudi od kojih su 1.000.000 bili Jevreji. Najviše ih je ubijeno odmah po dolasku u logor u gasnim komorama.

"Knjiga imena žrtava Holokausta Jad Vašem"

U Njujorku će danas na Ist riveru, generalni sekretar UN zajedno sa ambasadorom Izralea pri UN i predsedavajućim Jad Vašema - Svetskog centra za sećanje na Holokaust, otvoriti izložbu "Knjiga imena žrtava Holokausta Jad Vašem" koja abecednim redom navodi imena svake od približno 4.800.000 žrtava koje je Jad Vašem trenutno dokumentovao i potvrdio.

Imena su, kako se navodi na sajtu UN povodom izložbe u susret Međunarodnom danu sećanja na žrtve Holokausta, preuzeta sa stranica svedočenja u Hali imena Jad Vašema, kao i sa raznih lista sastavljenih tokom i nakon Holokausta, a koje su naknadno pregledali stručnjaci Jad Vašema.

Generalni sekretar UN Antoni Gutereš rekao je ranije da svet ima dužnost da zapamti da je Holokaust bio sistematski pokušaj da se eliminiše jevrejski narod i mnogi drugi.

Naglasio je da je opasna greška misliti o Holokaustu iz jednostavnog ugla da je ta neuporediva tragedija u ljudskoj istoriji, koju nikada ne smemo zaboraviti, rezultat ludila grupe zločinaca.

Državna ceremonija odavanja počasti na Starom Sajmištu

Kroz logor Staro Sajmište su prvo prošli beogradski Jevreji i Jevreji dovedeni iz drugih mesta u Srbiji i tada je logor nosio ime "Jevrejski logor Zemun". Potom, logor menja ime u "Prihvatni logor Zemun" i na kraju "Sajmište".

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodiće centralnu državnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu.

Centralnoj državnoj ceremoniji odavanja počasti prisustvovaće preživeli Holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti, predstavnici Skupštine, Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, Jevrejske zajednice, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Memorijalnog centra Staro sajmište, Muzeja žrtava genocida, članovi diplomatskog kora, udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track