"TREĆINA SRBA U TURSKOJ ŽIVI U DELU POGOĐENOM ZEMLJOTRESOM" Ambasador Srbije za Kurir TV: Svi naši državljani su bezbedni (VIDEO)
Foto: Kurir TV, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

zabrinjavajuće

"TREĆINA SRBA U TURSKOJ ŽIVI U DELU POGOĐENOM ZEMLJOTRESOM" Ambasador Srbije za Kurir TV: Svi naši državljani su bezbedni (VIDEO)

Društvo -

Strahoviti zemljotres odneo je više hiljada života, a i razni arheološki lokaliteti su pretvoreni u prah.

Potres magnitude 7,8 po Rihteru koji je pogodio središnji deo Turske i severozapadni deo Sirije. Predsednik Turske proglasio je sedmodnevnu žalost u zemlji.

zemljotres, Turska
foto: AP Hussein Malla

Najveći zemljotres u istoriji Turske pokrenuo je paniku među meštanima, ali i u svetu. Gostujući u "Pulsu Srbije", Zoran Marković, ambasador Srbije u Turskoj, otkrio je kakva je situacija trenutno u državi.

- Spasilački timovi su na terenu iz svih provincija Turske. Svi raspoloživi timovi i kapaciteti koji se mogu iskoristi u pretrazi ruševina, pronalaženju preživelih i raščišćavanju terena su upućeni u ugrožena područja. Pod ugroženim smatram deset provincija, koje su direktno pogođene zemljotresom - započeo je Marković, pa nastavio o situaciji:

- Briga je i te kako prisutna među građanima jer je Turska država u kojoj je broj stanovnika izuzetno veliki. Ljudi zarad posla gravitiraju većim centrima kao što su Ankara i Istanbul. Područje koje je zahvaćeno zemljotresom spada u siromašniji deo Turske.

01:31

U NAJUGROŽENIJEM DELU TURSKE JE 30% SRBA! Ambasador Srbije u Turskoj za Kurir TV otkriva detalje strahovitog zemljotresa!

Marković je onda otkrio da je u kontaktu sa Srbima i da niko od njih nije povređen ili ugrožen:

- U tom ugroženom području, prema našim saznanjima, boravi oko 30% naših državljana. Među njima su i 4 inženjera koja su radila istraživački projekat na naftnim bušotinama na istoku Turske, ali i oni su potpuno bezbedni, sa njima smo u komunikaciji, sa dosta njih smo stupili u kontakt. Svakog smo pozvali iz ambasade, a pitali smo ga za stanje.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Kurir.rs

Bonus video:

01:46

Zemljotres u Turskoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track