Najnovije vesti

"NIJE OTROVNO ALI JE ODVRATNO" Zbog jedne fotografije piletina će vam se ZGROZITI! Svi se pitaju šta se ovde desilo (FOTO)
Foto: Beta/Dragan Gojić

jezivo

"NIJE OTROVNO ALI JE ODVRATNO" Zbog jedne fotografije piletina će vam se ZGROZITI! Svi se pitaju šta se ovde desilo (FOTO)

Društvo
07:33h

Na društvenoj mreži Instagram jedan potrošač je objavio fotografiju pilećeg mesa koje je zgrozilo korisnike ove mreže.

Mnogi su na prvi pogled pomislili da je piletina, koja je prema rečima autora fotografije, kupljena u jednom marketu, pokvarena. Međutim, neki smatraju da je ovo meso "trulo".

piletina
foto: Printskrin/Instagram

Ispod ove fotografije su se nizali komentari potrošača koji su komentariali kvalitet mesa koje kupujemo.

- Nemojte jesti više meso. Tretiraju hormonima, žene imaju neviđenih problema sa ciklusom. Otkad ne jedem meso prestala sam da otičem i da imam bolove od kojih sam završavala u bolnici. Apel ženama da izbegavaju sve sem ribe - navodi se u jednom komentaru, dok u drugom stoji:

- Meso i da nije tako žuto ne bi trebalo da se jede. Ovo su toksini koji se vide. A šta je sa onima koji nisu vidljivi, ali su prisutni od momenta kad životinjica doživi strah i ispusti ih u tkiva gde i ostanu jer nakon straha je ubijena.

piletina
foto: Printskrin/Instagram

Ipak, oni koji su iskusni u uzgoju pilića kažu da ovo nije pokvareno meso.

- Hranim piliće preko 11 godina. Manji tov za rodbinu i svoje potrebe godišnje oko tri ture do 350-400 komada... Pojava ovog zelenog je jako retko, ali desi se treba paziti da ne dođe do potrošača. Nije otrovno, ali je odvratno. Desi se ako se pilići uplaše pre klanja, jako mahanje krilima, ostane mišić bez kiseonika...

Marko Dragić

Prijava inspekciji

Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) rekao je za Kurir da su ovakve situcaije veoma teško dokazive.

- Potrošač trgovca koji ima drži pokvareno meso može da prijavi veterinsrskoj ili sanitarnoj inspekciji. Međutim, ukoliko niko odmah ne izađe na teren sve može da se ukine i postupak je teško dokaziv. Jedino da se fotografiše, ali opet će se utvrđivati i autentičnost fotografije.

Marko Dragić
foto: Kurir Tv

Ono što nama nedostaje je učestali inspekcijski nadzor kako bi se ovakve stvari sprečile. Takođe, nemamo ni dovoljne kontrole uslova u kojima se meso čuva kao i lica koja rade sa mesom, a na kojima je velika odgovornost.

Prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu kaže za Kurir da su ovo takozvane "drvenaste grudi".

- Ipak ne može se sa sigurnošću reći bez laboratorije, ali ukoliko nije promenjen miris verovatno se radi o tehnološkim manama koje nastaju zbog intenzivnog uzgoja, što utiče na kvalitet, ali i bezbednost hrane - kaže prof. Stanišić i dodaje:

Svetlana Stanišić
foto: kurir tv

- Hranu treba kupovati u registrovanim objektima tamo gde se poštuju temperaturni režimi i postoje informacije o poreklu namirnica.

Kurir.rs

Bonus video:

TRUDNA SNAJKA PRIPREMILA JELO KOJE JE DOBILO SVE 10! Piletina na specijalan način, PRSTE DA POLIŽEŠ!
00:50

TRUDNA SNAJKA PRIPREMILA JELO KOJE JE DOBILO SVE 10! Piletina na specijalan način, PRSTE DA POLIŽEŠ!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja