EVO KAKVA KAZNA PRETI VASPITAČICAMA IZ ZEMUNSKOG VRTIĆA U KOM JE NAVODNO SILOVAN DEČAK: Ako se ovo dokaže mogu da završe na robiji
Foto: Profimedia

SILOVANJE

EVO KAKVA KAZNA PRETI VASPITAČICAMA IZ ZEMUNSKOG VRTIĆA U KOM JE NAVODNO SILOVAN DEČAK: Ako se ovo dokaže mogu da završe na robiji

Društvo -

Dečak (6), koga su u jednoj privatnoj predškolskoj ustanovi u Zemunu u januaru navodno dva puta silovala dvojica vršnjaka iz grupe, mogao bi da ima doživotne traume, upozoravaju psiholozi, a advokati objašnjavaju da bi u ovom slučaju mogli krivično da odgovaraju jedino zaposleni u vrtiću za nesavestan rad u službi, za šta je zaprećena kazna i do pet godina zatvora.

O prijavi oca da je njegov sin dva puta došao iz obdaništa s povredama u vidu crvenila anusa policijska stanica u Zemunu je obavestila odeljenje za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje je slučaj predalo Trećem osnovnom javnom tužilaštvu.

- Policija je upućena da izvrši sve provere i da se sprovede institucionalni nadzor, obavesti inspekcija, kako bi se utvrdilo da li je došlo do propusta od strane bilo kog lica. Nakon svih obavljenih provera preduzimaće se dalje radnje - saopštilo je Treće OJT i pojasnilo da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti VJT, jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna.

Pošto maloletni počinioci ne mogu da odgovaraju, advokat Nebojša Milosavljević ocenjuje za Kurir da u ovom slučaju krivičnu odgovornost mogu da snose jedino zaposleni u vrtiću, tj. vaspitačice.

Nebojša Milosavljević
foto: Printscreen

- Nakon inspekcijskog nadzora i istrage, i vaspitačice će imati građansko pravo da daju izjavu i objasne gde su bile kada se to desilo, da li su mogle eventualno da spreče da ne dođe do ovoga. Ukoliko se utvrdi bilo kakav propust zaposlenih, oni bi mogli da odgovaraju za nesavestan rad u službi. Po članu 361 Krivičnog zakonika, službenom licu za ovo krivično delo sledi novčana kazna ili zatvor od šest meseci do pet godina - objašnjava Milosavljević.

Psiholog Radmila Vulić Bojović ukazala je za Kurir da bilo kakve loše i nepoželjne stvari, a naročito seksualno uznemiravanje, može ostaviti ozbiljne posledice na život kako deteta, tako i odrasle osobe koje to nasilje prožive.

Radmila Vulić Bojović
foto: Printscreen/TV Prva

- Svako neželjeno iskustvo može ostaviti nekakve traume. Kada je reč o deci, to može biti opasnije, jer ona nisu svesna okolnosti i posledica, dok stariji imaju svest o tome šta se zapravo desilo i kako treba da se ponašaju i kome da se obrate. Jedno od rešenja bi bilo da se pomogne detetu da prevaziđe traume i da se odvede na terapijasku kontrolu, kao i pomoć stručnjaka ukoliko je to neophodno i ukoliko su posledice ozbiljne. To ostaje kao savet roditeljima, ipak, ovakve stvari su dosta komplikovane, pa su i posledice individualne. Neće svako dete traumu prevazići u istom vremenskom periodu i na isti način, to zavisi od mnogo drugih okolnosti poput okruženja, same situacije, ali je bitno da se pomogne detetu kako bi što lakše i brže prebrodilo traume iz detinjstva.

Kako je Kurir juče objavio, otac je prijavio da je njegovog šestogodišnjeg sina jedan vršnjak u jednoj od prostorija vrtića držao za ruke, a da mu je drugi skinuo pantalone i gurao prste u anus. Rekao je da se dečak vratio iz vrtića sa povredama u blizini analnog otvora, kao i da su povrede sanirali sami.

MARINA VIDOJEVIĆ, PREDSEDNICA DRUŠTVA DEFEKTOLOGA BEOGRADA

Telefoni i internet su najveći krivci

marina vidojević
foto: Privatna Arhiva

Predsednica Društva defektologa Beograda Marina Vidojević smatra da su neprikladni sadržaji sa interneta najčešće uzrok delinkventnog ponašanja dece.

- Deci je od malih nogu na pametnim telefonima dostupan kompletan sadržaj na internetu koji nije zaključan. Deca u tom periodu su sklona da imitiraju starije i da oponašaju sve ono što vide da oni rade. Žele sve da probaju, ali nemaju svest o tome da li je to dobro ili ne. Deci se do sedme godine mozak oblikuje pod uticajem okruženja. Zbog toga su roditelji i stariji iz njihovih okruženja tu da pričaju sa njima, da ih zaustave ili da im objasne sve to. Ne mogu da kažem da su roditelji uvek krivi i da snose čitavu krivicu, ali činjenica je da su mališanima ovakve stvari vrlo lako dostupne - kaže Vidojevićeva za Kurir.

ZEMUNSKI VRTIĆ

Izjave tek posle izveštaja

Iz privatnog zemunskog vrtića kažu za Kurir da je „utvrđivanje odgovornosti svih aktera događaja uslov uspostavljanja neometanog obavljanja delatnosti i zaštite dece i porodica, korisnika naših usluga, kao i svih zaposlenih i njihovih porodica“.

- Ljubazno vas molimo da zajedno sačekamo izveštaje nadležnih institucija - Ministarstva prosvete, kao i Centra za socijalni rad. Predškolska ustanova će nakon toga, ukoliko bude neophodno, dati i zvaničnu izjavu povodom informacija u medijima - navode iz vrtića.

REAKCIJA NADLEŽNIH

Prosvetna inspekcija češlja vrtić

Iz Ministarstva prosvete rekli su za Kurir da je u privatni vrtić u Zemunu upućena gradska prosvetna inspekcija. Iz gradskog Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu za Kurir su potvrdili da su u sredu dobili prijavu o seksualnom uznemiravanju deteta, te i da je prosvetna inspekcija juče otišla u ovu predškolsku ustanovu sa ciljem ispitivanja i rešenja slučaja:

- Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu će nakon izveštaja prosvetne inspekcije sa terena raditi na rešenju ovog problema. Do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore iz Centra za socijalni rad Zemun, koji je obavešten o ovom slučaju.

Kurir.rs/ A. K.

Štampano izdanje 10.02.2023.
foto: Kurir

DANAS poklon – ČETKA ZA LJUBIMCE plus dodatak TV Ekran

TV Ekran, poklon
foto: Promo

Dnevne novine Kurir danas svim čitaocima poklanjaju četku za ljubimce plus dodatak TV Ekran.

Ukoliko imate kućnog ljubimca sa srednje ili dugom dlakom, naša četka je neophodan pribor za vas.

Uklanja sve čvorove, rasčešljava i uređuje dlaku vašeg ljubimca. Takođe dopire i do podlake.

Sa sigurnošću možemo da kažemo da će vaš ljubimac uživati i prepustiti se predivnoj masaži.

Uz redovnu upotrebu, vaš ljubimac će izgledati negovano.

Prilikom upotrebe izvodite pokrete u smeru rasta dlake.

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Vanja Ejdus: UMETNOST ME ŠTITI OD SUROVOG SVETA

Dramska umetnica, koja trenutno snima spektakularnu muzičku bajku “Kruna”, seća se kako je još s dvanaest godina stala pred kameru i otkriva kakav joj je savet dao slavni otac

Jana Milić Ilić: Uvek sam igrala dobrice, vreme je da se pokažem i kao negativac

Gordon Remzi: U intervju za TV Ekran priča kako je kuvao za Ledi Di, Putina i Blera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track