TUGA! KRAGUJEVČANI OPLAKUJU DEČAKA STRADALOG U TURSKOJ: Komšije otkrivaju detalje o porodici, otac u Meksiku saznao za tragediju
Foto: EPA

užas

TUGA! KRAGUJEVČANI OPLAKUJU DEČAKA STRADALOG U TURSKOJ: Komšije otkrivaju detalje o porodici, otac u Meksiku saznao za tragediju

Društvo -

Stravične razmere zemljotresa u Turskoj u crno su zavile porodicu Pejković iz Kragujevca. Osmogodišnji dečak Robin podlegao je povredama, a vest o tragediji pogodila je ceo Kragujevac i stanovnike naselja Aerodrom gde žive Robinova baba i stric.

Žrtve razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji mere se hiljdama, a među njima je i mali Robin Pejković (8), dečak, koga se stanovnici Ulice Vladimira Rolovića u kragujevačkom naselju Aerodrom sećaju kao lepo vaspitanog i umiljatog mališana.

U zgradi gde žive njegova baba Slobodanka i stric Aleksa zavladao je muk, a umrlica na ulaznim vratima tera suze na oči svakome ko poznaje njegovog oca Igora koji je odrastao u naselju.

Komšija iz zgrade, Miloš u neverici je zbog tragedije i kaže da su se sve komšije potresle zbog gubitka koji je zadesio, kako kaže, finu i čestitu porodicu Pejković.

MUP, Sektor za vanredne situacije, spasavanje, zemljotres, Turska, srpski spasilački tim
foto: MUP

Za Robinovog oca Igora, Miloš ima samo reči hvale i navodi da je kao mlad i uspešan inženjer "Igor ponos cele zgrade".

"Ne možemo da verujemo da više nema malog Robina. Strašna tragedija i ogromna tuga. Njegova baba je već u ozbiljnim godinama, ne znam kako će ovo preživeti. Izjavili smo saučešče, tu smo da im se nađemo, ali ne znam da li postoje ikakve reči utehe za ovoliku nesreću", priča komšija Miloš.

Porodica malog Rodbina, baba Slobodanka i stric Aleksa, nisu imali snage da govore za medije. Skrhani gubitkom, žele samo da tuguju, a u ovom trenutku podrška su im prijatelji i komšije koji dolaze da izjave saučešće.

Komšija Miloš kaže, da u prvom trenutku nije ni znao za tragediju, te da je bio iznenađen gužvom koju je video ispred stana porodice Pejković.

"Izašao sam iz zgrade i na ulaznim vratima video umrlicu. U mestu sam se ukopao. Znao sam da Igor ima porodicu u Turskoj. Sve mi je bilo jasno. Još uvek ne mogu da se oporavim da ih je zadesila ovakva tragedija", iskren je on.

Radovali smo se svakom uspehu našeg komšije

Mediji su preneli da su Robinovog oca Igora Pejkovića, stravične vesti o zemljotresu zatekle u Meksiku gde je trenutno radio.

U ruševinama zgrade u turskom gradu Iskenderun, bili su zarobljeni Robin i Igorova supruga Sena. Nažalost, mali Robin je podlegao povredama, a Sena je zbrinuta u jednoj bolnici.

Turska, zemljotres
foto: EPA

Miloš kaže i da je porodica redovno dolazila u Kragujevac, da su delovali srećno, a ceo komšiluk ponosio se uspesima mladog mašinskog inženjera koji je napravio karijeru u inostranstvu.

"Igor je prvo otišao u Rusiju. Radio je za neku multinacionalnu kompaniju koja ga je poslala u Tursku gde se i oženio. Trenutno je u Meksiku. Poslednji put kada sam ga video, a bilo je to pre korone, pričao je da je zadovoljan poslom i da mu odgovaraju svi uslovi u Meksiku. Svi smo se stvarno radovali njegovom uspehu. Napredovao je samo zbog svog znanja, niko ga u belom svetu nije gurao, sve je postigao sam i bio je ponos svih nas. Sada ova tragedija, ne mogu da verujem šta ih je snašlo", saosećajan je komšija.

On kaže i da Igor i Sena osim nastradalog Robina imaju i mlađu devojčicu, koja je pukom srećom u trenutku zemljotresa bila kod Igora u Meksiku.

Naš sagovornik je pun hvale za celu porodicu. Kaže, da je Robinova baba Slobodanka bila profesorka engleskog jezika na kragujevačkom PMF-u i da je svoje sinove izvela na "dobar put".

Dodaje da ne sme ni da pomisli koliko će ova tragedija izmeniti njihove živote i kako će nastaviti da se nose sa ogromnim gubitkom koji su doživeli.

Mediji su prenele da je dečak srpskog porekla Robin Pejković sahranjen u sredu 8. februara na pravoslavnom groblju u Iskenderunu, u danu kada se u tom lučkom gradu sahranivalo na stotine žrtava razornog zemljotresa. Opelo malom Robinu služio je grčki sveštenik.

(Kurir.rs/Nova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track