AKO SE U OVOJ DRŽAVI JAČE ZATRESE, 3 GRADA U SRBIJI SU NAJUGROŽENIJA! Seizmolog: Zemljotresi mogu da budu jačine i do 7 Rihtera
Foto: Shutterstock, Ilustracija

mogu da naprave priličnu štetu

AKO SE U OVOJ DRŽAVI JAČE ZATRESE, 3 GRADA U SRBIJI SU NAJUGROŽENIJA! Seizmolog: Zemljotresi mogu da budu jačine i do 7 Rihtera

Društvo -

Nakon "uvezenog" zemljotresa iz Rumunije, zbog kog se poslednjih dana prilično treslo i ljuljalo širom Srbijom, u bliskoj budućnosti prete nam i oni iz Bugarske, gde je sada izgleda zatišje pred buru.

Seizmolog Slavica Radovanović kaže da će, ako dođe do zemljotresa u Bugarskoj gde ih inače nije bilo dugo godina unazad, oni biti jaki, a magnitude mogu biti čak i 7 stepeni Rihtera.

- Ako govorimo o Bugarskoj, gde takođe dugo nije bilo jakih zemljotresa i vrlo je verovatno da će se i tamo događati jaki zemljotresi, to su neke magnitude koje dosežu čak 7 jedinica Rihterova skale, ali su tu potresi vezani za neke pogranične prostore Srbije i Severne Makedonije i mogli bi imati uticaja na južne delove naše zemlje - rekla je seizmolog Radovanović.

Ovi potresi napravili bi priličnu štetu na jugu Srbije.

- Jake zemljotrse je moguće očekivati na prostoru Blakana, pa tako i na prostoru Bugarske. Ti zemljotresi bi na jugu Srbije bili štetni. Tu ne bi bilo štete kao u epicentru, ali bi bilo - kaže Radovanovićeva.

Ako bi došlo to tog najjačeg zemljotresa, odjašnjava dalje, na starim kućama bi se srušili dimnjaci, ljudi koji žive na višim spratovima bi se uznemirili.

- Ugrožena područja bila bi Bosilegrad i Vranje pre svega. I Niš bi bio ugrožen, sve se sada promenilo... - kaže Radovanovićeva.

I u okruženju ali i kod nas

Prema njenim rečima pojačana seizmička aktivnost trajaće više godina, a u tom periodu mogu se očekivati zemljotresi u okruženju Srbije, ali i kod nas.

- Za seizmologe meseci ne predstavljaju neku vremensku osnovu. Mi uvek govorimo o nekoliko godina, a najčešće kažemo u narednih desetak godina mogući su takvi događaji, jer ipak se svi ti pritisci kroz Zemlju prenose mnogo sporije nego što su naši strahovi - dodala je Slavica Radovanović.

Prema očekivanjima naših stručnjaka, ovo podrhtavanje koje osećamo već danima, tajaće i dalje. Osim toga, seizmolozi procenjuju da će našu zemlju zadesiti i zemljotres koji će svakako biti slabiji od onog u Turskoj, ali jači od kraljevačkog iz 2010. godine, koji se smatra jednim od razornijih kod nas.

Mi se već nalazimo u periodu pojačane seizmičke aktivnosti, dokaz za to je upravo sve ovo što nam se dešava poslednjih nedelja, tako da je ovakav zemljotres, koji bi bio jači od kraljevačkog, realno očekivati u narednih nekoliko, do najviše deset godina.

Da nas u narednom periodu očekuju zemljotresi smatra i meteorolog Ivan Ristić koji kaže da se trenutno nalazimo u maksimumu aktivnosti planete Zemlje koja će trajati do 2030. godine.

- U maksimumu aktivnosti Zemlje mnogo više energije dolazi iz dubine zemlje što se reflektuje i na klimu, a to je jedan od razloga što smo izgubili zime, a dobili zemljotrese - ističe Ristić.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

00:05

Zemljotres u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track