HEROJI, DOBRODOŠLI! Srpski vatrogasci vratili se iz Turske, dočekani vodenim topovima i u zagrljajima porodica, POTEKLE I SUZE
Foto: Printscreen/RTS, Kurir

HEROJI, DOBRODOŠLI! Srpski vatrogasci vratili se iz Turske, dočekani vodenim topovima i u zagrljajima porodica, POTEKLE I SUZE

Društvo -

Specijalistički timovi MUP-a Srbije vratili su se danas iz Turske. Za naše heroje upriličen je prijem u Palati Srbija gde su se okupile porodice naših heroja, deca, kolege kao i državni vrh.

Naši vatrogasci-spasioci, u ruševinama nakon razornog zemljotresa u Truskoj rasčićavali su teren u potrazi za preživelima.

doček, vatrogasci-spasioci
foto: Printscreen/RTS

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić dočekao je vatrogasce spasioce. Gašić je rekao da su misli svih građana Srbije, državnog rukovodstva i MUP-a bili uz spasioce.

doček, vatrogasci-spasioci
foto: Printscreen/RTS

- Jako sam ponosan i cela Srbija je ponasna na vas. Zahvalan sam na svemu sto ste učinili - kazao je on.

Ministar je istakao da je pas Zigi pokazao da je zasluženo u ovom timu.

doček, vatrogasci-spasioci, Zigi, pas Zigi
foto: Instagram/k9insta

Ambasador Turske zahvalio je srpskim spasiocima i rekao da je ovo istorijski dan za odnose Turske i Srbije.

doček, vatrogasci-spasioci
foto: Printscreen/RTS

- Ovo je istorijski dan u odnosima Turske i Srbije. Mi smo se suočili sa jednim od najvećih zemljotresa u istoriji čovečanstrva. Srbija nas nije ostavila same. Zahvaljujući predsedniku i ministru, spasioci su se odmah uputili u Tursku. Spasili su tri lica. Nikada nećemo zaboraviti to. Oni su sada braća turskog nasora. Hvala Srbijo - rekao je ambasador.

doček, vatrogasci-spasioci
foto: Kurir

Susret sa članovima porodice, posle deset dana koliko su proveli u Turskoj, bio je pun emocija, a potekle su i suze.

Naši junaci spasili su tri osobe, a pas Zigi bio je velika pomoć na terenu.

Vođa specijalnog tima spasilaca MUP-a Srbije Davor Vidović rekao je da je tlo i dalje podrhtavalo kada je naša ekipa došla u Trusku.

doček, vatrogasci-spasioci
foto: Printscreen/RTS

- Predsednik Srbije i ministar unutrašnjih poslova stavili su pred nas zadatak da pomognemo turskom narodu. Krenuli smo bez straha i dileme. Po dolasku kročili smo na tlo koje je i dalje podrhtavalo. Niko od nas ne može da opiše kako smo se osećali kada smo pronašli jednu mladu devojku ili da je pod ruševinama još neko živ. Želim da se zahvalim mojim kolegama vatrogascima, rukovodstvu sektora i našim porodicama koje su brinule o nama i davale nam podršku da istrajemo - rekao je Vidović.

01:07

Svečani doček naših vatrogasaca-spasioca iz Turske ispred Palate Srbija

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije, sa 45 pripadnika, spasilačkim psom Zigijem, kompletnom opremom i devet vatrogasnih vozila tokom osam dana angažovanja dali su svoj maksimum u akcijama pronalaženja, spasavanja i izvlačenja nastradalih iz ruševina i pomoći turskom stanovništvu.

Podsetimo, srpski spasioci su u Tursku otputovali 7. februara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track