PRIČALI SMO S NAŠIM VATROGASCIMA-SPASIOCIMA PO POVRATKU IZ TURSKE: Otkrili su kad su i zašto PLAKALI I ŠTA ĆE VEČNO PAMTITI (FOTO)
Foto: Printscreen/RTS, Kurir

HEROJI

PRIČALI SMO S NAŠIM VATROGASCIMA-SPASIOCIMA PO POVRATKU IZ TURSKE: Otkrili su kad su i zašto PLAKALI I ŠTA ĆE VEČNO PAMTITI (FOTO)

Društvo -

Specijalistički timovi MUP Srbije vratili su se danas iz Turske, a za naše heroje upriličen je svečani prijem s vodenim topovima u Palati Srbije, gde su se okupile i porodice naših heroja, deca, kolege, kao i državni vrh.

Naši vatrogasci-spasioci su u ruševinama nakon razornog zemljotresa u Turskoj raščišćavali teren u potrazi za preživelima, a susret sa članovima porodice nakon deset dana bio je pun emocija i suza.

Vođa specijalnog tima Davor Vidović kaže za Kurir da su u Tursku krenuli bez straha i dileme.

Ivan Čabrilo
foto: Kurir

- Po dolasku smo kročili na tlo koje je i dalje podrhtavalo, i danju i noću. Niko od nas ne može da opiše kako smo se osećali kada smo pronašli devojku od 17 godina. Turska je veoma bogata država, ima mnogo resursa, ali tu jednostavno ništa nije moglo da se uradi.

Turske snage su izašle sa svim svojim resursima, spasilački timovi su došli iz celog sveta. Ono što mi je ostalo urezano u sećanju su upravo te slike porodica koje imaju nadu, gledaju u nas i očekuju da im spasimo nekoga, a mi smo svesni da su šanse za to minimalne.

Vatrogasci
foto: Kurir

Ivan Čabrilo iz Sektora za vanredne situacije kaže pak da ono što su tamo videli teško mogu da nam opišu rečima.

Ivan Čabrilo
foto: Kurir

- Ovo je verovatno nekome od nas jedan jedini put da prisustvuje ovakvoj akciji spasavanja. Podrška koju smo imali za to vreme davala nam je vetar u leđa. Kad se sve desilo, kada smo stigli tamo, samo nam je bilo bitno da što pre počnemo da radimo jer je vreme bilo najpresudnije u tim situacijama. Nismo vodili računa koliko će biti potresa jer smo profesionalci. Najteže mi je bilo kad bismo pronašli decu koja su nastradala.

Svog heroja Aleksandra Ćurčića dočekali su ćerkica i otac.

Ivan Čabrilo
foto: Kurir

- Najteži trenuci su bili kada pronađemo nastradalu osobu, a bilo ih je preko 20, a ono najlepše što smo doživeli u tuđini je kada smo pronašli preživele, osećaj je neopisiv. To je neopisiva sreća, sreća koja tera suze na oči - kaže kroz suze Ćurčić, dok ga otac grli i govori da je ponosan na svog sina heroja.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić dočekao je vatrogasce-spasioce i rekao da su on i cela Srbija ponosni na njih.

doček, vatrogasci-spasioci
foto: Printscreen/RTS

- Zahvalan sam na svemu što ste učinili. Pas Zigi je pokazao da je zasluženo u ovom timu.

doček, vatrogasci-spasioci, Zigi, pas Zigi
foto: Instagram/k9insta

Podsetimo, srpski spasioci su u Tursku otputovali 7. februara i spasli su tri osobe, a pas Zigi je bio velika pomoć na terenu.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track