INSPEKCIJI NE TREBA DOZVOLA SUDA DA UĐE U NELEGALNI DOM! Oglasio se Osnovni sud u Aranđelovcu povodom kontrole Zečevićevih
Foto: Printscreen

pravni stav

INSPEKCIJI NE TREBA DOZVOLA SUDA DA UĐE U NELEGALNI DOM! Oglasio se Osnovni sud u Aranđelovcu povodom kontrole Zečevićevih

Društvo -

Inspekciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije potrebna dozvola suda radi kontrole poslovnih prostorija, saopštili su za Kurir iz Osnovnog suda u Aranđelovcu povodom slučaja nelegalnog rada staračkog doma u okviru poliklinike "Sveti Stefan" u Aranđelovcu, koja je u vlasništvu sinova dr Zorana Zečevića, poslanika i visokog funkcionera Srpske stranke Zavetnici.

Odgovarajući na navode pomenutog ministarstva da je Osnovni sud u Aranđelovcu u dva navrata (avgust i septembar 2022) odbio da inspektorima socijalne zaštite izda rešenje o dozvoli vršenja uviđaja u stambenom prostoru privrednog društva "SDSV Stefan" sa sedištem na istoj adresi na kojoj se nalazi poliklinika "Sveti Stefan", a kako bi izvršili inspekcijski nadzor zbog saznanja da se u objektu nalazi nelegalni dom za stare, iz suda objašnjavaju da je zahtev inspektora odbijen jer je bio neosnovan.

dr Zoran Zečević, Poliklinika Sveti Stefan, Arandjelovac
foto: Printskrin, Kurir

Naglašavaju da je ministarstvo u predlogu za izdavanje rešenja tražilo "dozvolu za vršenje uviđaja u stambenom prostoru", iako je u konkretnom slučaju utvrđeno da se radi o objektu u kome se ne nalazi stambeni prostor, već poslovne prostorije privrednog društva "SDSV Stefan".

- Dakle, da se zaključiti da je naredba suda potrebna samo ukoliko se radi o stanu ili drugom prostoru sa takvom namenom, dok je u konkretnom slučaju protivnik predlagača registrovan i za delatnost ostalog smeštaja i rad ustanova za stara lica sa posebnim potrebama. Takođe, Zakonom o inspekcijskom nadzoru je predviđeno postupanje inspekcija prilikom vršenja nadzora u prostorijama koje ne predstavljaju stambeni prostor - navode za Kurir iz aranđelovačkog suda.

Naglašavaju i da ministarstvo na oba odgovora suda nije uložilo nikakvu žalbu, iako su oba puta poučeni o pravu na žalbu Višem sudu u Kragujevcu.

Iz Ministarstva rada juče nismo dobili objašnjenje zašto se nisu žalili na rešenje suda, a zbog koga, kako su nam ranije saopštili, njihovi inspektori nisu mogli da obave nadzor u domu za stare porodice Zečević, koji, po svemu sudeći, i dan-danas nelegalno radi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track